Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Η Μαρώνεια ο επόμενος “μεταλλευτικός στόχος” λόγω του κοιτάσματος πορφυρικού χαλκού-μολυβδαινίου.

Γεωλογικός χάρτης με τη μεταλλοφορία πορφυρικού χαλκού-μολυβδαινίου της Μαρώνειας
porphyry_cu_gr%20(dragged)2Kαινούριο μέτωπο στον αγώνα κατά των τριτοκοσμικών μέγα-μεταλλείων χρυσού άνοιξε με την αίτηση της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης” – δηλαδή της Καναδικής ELDORADO GOLD – για μεταλλευτικές έρευνες στην περιοχή της Μαρώνειας (δείτε εδώ). Δεν πρόκειται βέβαια για “κίνηση αντιπερισπασμού” αφού η Μαρώνεια είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα κοίτασμα πορφυρικού χαλκού-μολυβδαινίου (Cu-Mo) με σημαντική περιεκτικότητα (μέχρι 12 ppm!) σε χρυσό.  
Η κίνηση της ELDORADO να “χτυπήσει” τη Μαρώνεια εντάσσεται στη γενικότερη επιδίωξη της να βάλει στο χέρι όλα τα μεταλλεία χρυσού της Β. Ελλάδας – και βιάζονται να το κάνουν τώρα, στην περίοδο της μεγαλύτερης αβεβαιότητας για τη χώρα, πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση και τα βρούνε σκούρα. Βεβαίως, ήδη διαφαίνεται ότι ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών, δεν ετοιμάζεται ακριβώς να στρώσει το κόκκινο χαλί για την ELDORADO (δείτε εδώ).
Και όχι μόνο είναι γνωστός μεταλλευτικός “στόχος” η Μαρώνεια, αλλά είναι και μέσα στη διδακτέα ύλη του εισηγητικού μαθήματος του Τομέα Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας-Πετρογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης)! Στο δικτυακό τόπο του Τομέα (στη “Θεωρία”) βρίσκεται  το αρχείο “Κοιτάσματα Πορφυριτικού Χαλκού στην Ελλάδα”, απ΄όπου είναι και οι διαφάνειες που παρουσιάζουμε παρακάτω.
“Πορφυρικός χαλκός” σημαίνει ένα κοίτασμα όπως τις Σκουριές, τη Βάθη, τη Φισώκα, …το Grasberg, το Chuqui, το Ok Tedi, το Batu Hijau. Tεράστια σε μέγεθος και χαμηλής περιεκτικότητας. Είναι δηλαδή κοιτάσματα που είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα όχι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε μέταλλα, αλλά λόγω του τεράστιου όγκου τους, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεγάλης κλίμακας επιφανειακών εξορύξεων. Ξαναδείτε τις φωτογραφίες εδώ και προσπαθήστε να φανταστείτε μια τέτοια τρύπα στο τοπίο της όμορφης και ιστορικής Μαρώνειας.
porphyry_cu_gr 1
Χάρτης των ζωνών υδροθερμικής εξαλλοίωσης του πορφυρικού κοιτάσματος της Μαρώνειας
porphyry_cu_gr%20(dragged)%202
Κατανομή του χαλκού (Cu) και του μολυβδαινίου (Μο) στο πορφυρικό κοίτασμα της Μαρώνειας
Το ίδιο “εκπαιδευτικό σύγγραμμα” μας λέει καθαρά ποιοι θα είναι οι επόμενοι “στόχοι εκμετάλλευσης”, ποια ονόματα θα ακούσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Δείτε την επόμενη διαφάνεια:
porphyry_cu_gr3
Mετά τις γνωστές Σκουριές στη Χαλκιδική, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έστρεψε την προσοχή της στους επόμενους “στόχους”, τη Φισώκα και την Τσικάρα, πάλι στη Χαλκιδική.
Πέρσι το φθινόπωρο βγήκε στο σφυρί η περιοχή Γερακαριού, Βάθης, Παλατιανού στο Κιλκίς.
Τώρα προέκυψε η Μαρώνεια.
Περιμένουμε να ακούσουμε για τις Κασσιτερές, τη Μελίταινα, την Κίρκη, το Δίλοφο, την Αλατίνη...

Πηγή: http://antigoldgreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου