Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Τρόικα: Βγάλτε στο σφυρί 100.000 σπίτια!

- Ζητούν να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, ακόμα και για μικρά ποσά
- Ισχύει μέχρι το τέλος του '12 αλλά οι δανειστές δεν θέλουν να δοθεί παράταση
- Νέα μοντέλα δανείων σχεδιάζουν οι τράπεζες
Πιέσεις ασκούν οι δανειστές ώστε να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια, ωστε να ρίξουν τις τιμές στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών φέρνοντας επίσης μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 αλλά η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που -αν τελικά συμβεί- σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους,
προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά νέα μοντέλα δανείων. Ενα απο αυτά βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει αύξηση της μέγιστης διάρκειας των δανείων από τα 40 χρόνια σήμερα στα 99. Με τον τρόπο αυτόν η δόση του δανείου μειώνεται στα επίπεδα του ενοικίου που θα πλήρωνε ούτως ή άλλως κάποιος για ένα σπίτι αντίστοιχης αξίας.

Μάλιστα, οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μειώνουν τη διάρκεια του δανείου ή να το αποπληρώνουν χωρίς ποινή, στην περίπτωση που βελτιωθούν τα οικονομικά τους.

Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παίρνουν την κυριότητα των σπιτιών που θα έβγαιναν προς πλειστηριασμό αλλά θα επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να μείνουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου