Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Συνεχίζουν την «επιχείρηση Ελντοράντο».

Καμπάνια με την οποία κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τη κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα είναι το σύγχρονο Ελντοράντο, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά το σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς οικονομικού ενημερωτικού δικτύου BLOOMBERG, έρχεται σήμερα άλλο ανάλογο, αυτή τη φορά από εγχώριο μεγάλο μέσο, το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο οποίο προβάλεται το ερώτημα αν ο χρυσός στη Βορ. Ελλάδα και οι υδρογονάνθρακες της Κρήτης αποτελούν διέξοδο στην οικονομική κρίση!
Όσο για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, γίνεται λόγος για «ομάδες μειοψηφίας που επιβάλλουν απόψεις και διαδικασίες με κάθε άλλο παρά δημοκρατικό τρόπο, εκφοβίζοντας συχνά και πολιτικούς παράγοντες»!
Ιδού το δημοσίευμα απ` το protothema.gr, που αφορά στον χρυσό, κι επομένως και το νομό μας:
Μπορεί η ιστορία των δυο ομογενών με τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια που ήθελαν να σώσουν την Ελλάδα, να ήταν φούσκα που έσκασε δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως η χώρα μπορεί να σωθεί εάν εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα δημοσίευμα στο Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα καλωσορίζει τους χρυσωρύχους για να γίνει πρώτη στην Ευρώπη» ανέφερε ότι: «η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί πρώτη χώρα παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη το 2016».
Χρυσός και φυσικό αέριο είναι- εκτός από το πετρέλαιο- οι δυο πηγές που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.
Έλληνες καθηγητές και ερευνητές μίλησαν στο ΘΕΜΑ για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο, δημιουργώντας θέσεις εργασίες και γεμίζοντας τα άδεια κρατικά ταμεία με ζεστό χρήμα. Ωστόσο το Bloomberg παρουσίασε εκτενώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται όλα αυτά τα χρόνια όπως η γραφειοκρατία, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που εμπόδιζαν την ανάπτυξη του τομέα.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ στη χώρα μας βρίσκεται ένα μικρό Ελντοράντο κάτω από το υπέδαφος. Με βάση τα αποθέματα σε χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο η Βόρεια Ελλάδα είναι από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης και μπορεί να αποτελέσει σταθερή μεταλλευτική πηγή για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ.
«Είναι σαφές πως η εξορυκτική δραστηριότητα χωρίς πρόσβαση σε νέα κοιτάσματα δεν μπορεί να υπάρξει. Για παράδειγμα η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού, νικελίου αργυρού και άλλων μετάλλων στη Μακεδονία και στη Θράκη με βάση τις τρέχουσες τιμές μετάλλων ανέρχεται περίπου σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ευρύτερο, πλούσιο κοιτασματοφόρο γεωγραφικό πλαίσιο το επονομαζόμενο βαλκανικό γεωλογικό τόξο που εκτείνεται από τη Ρουμανία ως και την Τουρκία με πλούσια κοιτάσματα που ήδη εκμεταλλεύονται από τις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με τη μελέτη τα διαπιστωμένα κοιτάσματα χρυσού ανέρχονται σε 420 τόνους συνολικής αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα βεβαιωμένα ερευνημένα κοιτάσματα είναι στη Χαλκιδική (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Φτερούδα, Βαρβάρα και Σκουριές) στο Κιλκίς (Ποντοκερασιά, Γερακαριό, Γαλλικός ποταμός) στη Ροδόπη (Σάππες, Φιλιούρης ποταμός) στον Έβρο (Πέραμα) στην Καβάλα (Γκαρίζο Λόφος παλαιάς Καβάλας, Γκιόλια παλαιάς Καβάλας, Θυμαριά, Κοκκινόχωμα) στις Σέρρες (Πότοκας Αγκίστρου, Νιγρίτα) και στη Δράμα (Λαγός- Κουρί).
Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο του ΙΓΜΕ προβλέπεται η εκμετάλλευση των 240 τόνων πολυμεταλλικού και πορφυρικού χρυσού, 1984 τόνων άργυρο, 1500000 τόνων μολύβδου και ψευδαργύρου και 800.000 τόνων χαλκού που φιλοξενούνται στα βεβαιωμένα αποθέματα των κοιτασμάτων Ολυμπιάδα, Στρατωνίου,  Σκουριών και στη Θράκη σε Πέραμα και Σάππες. Το οικονομικό σκέλος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία το 1 δισεκατομμύριο θα δαπανηθεί σε κατασκευαστικές ανάγκες ενώ 800.000 ευρώ θα δαπανηθούν στα σε μισθούς.
Εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος θα είναι της τάξης 300-400 εκατομμύρια ευρώ. Στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου θα απασχολούνται 2000 εργαζόμενοι στα μεταλλεία, στα εργοστάσια εμπλουτισμού και στη μονάδα μεταλλουργίας χρυσού, ενώ 8000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, όπως εργολαβίες, προμήθειες και μεταφορές.
Όσον αφορά το ρόλο των τοπικών κοινωνιών η μελέτη αναφέρει ότι: «Στην Ελλάδα οι περισσότερες τοπικές κοινωνίες εγκλωβίζονται στα στενά συμφέροντα, στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στις στείρες αντιλήψεις, επιλογές και αντιδράσεις ομάδων μειοψηφίας που επιβάλλουν απόψεις και διαδικασίες με κάθε άλλο παρά δημοκρατικό τρόπο, εκφοβίζοντας συχνά και πολιτικούς παράγοντες. Η καθυστέρηση στην αξιοποίηση βιώσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών αφαιρούν την δυνατότητα της χώρας να αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».
Πηγή:  http://www.kilkis24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου