Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Δήμος Παιονίας – Τέλη κοιμητηρίων.

Προσοχή! Μην «κοιμηθείτε», καθώς ενδέχεται να αφήσετε χρέη στους δικούς σας.
Με την αριθμ. Απόφ.: 141α/2013 του δημοτικού Συμβουλίου στις 29.08.2013 αποφασίστηκε να διατηρηθούν για το 2014 τα τέλη κοιμητηρίων όπως είχαν.
Στις 19.12.2013 όμως διεξήχθη νέο δημοτικό συμβούλιο. Σ’ αυτό, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Αντιδήμαρχου Οικονομικών κ. Σιωνίδη ακυρώθηκε η Απόφαση 141α/2013 και καθορίστηκαν εκ νέου τα τέλη κοιμητηρίων για το έτος 2014.
Σύμφωνα με τον κ. Σιωνίδη,
ο λόγος για την ακύρωση της προηγούμενης Απόφασης ήταν έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη με αριθμ. 162486/12677/29-3-2013, το οποίο ζητούσε την αναπροσαρμογή των τελών κοιμητηρίων, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφοροποίηση στις χρεώσεις των δημοτών και μη δημοτών.
Ακολούθως στη συνεδρίαση πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Τσιμερίκας, τονίζοντας μεταξύ των άλλων πως:
«Σύμφωνα με το ισχύων καθεστώς,

κάθε οικογένεια δημοτών καταβάλλει ετησίως ποσό 10,00 ευρώ ως τέλος κοιμητηρίων. Ταυτόχρονα μέσω των τελών καθαριότητας-φωτισμού, οι δημότες και κάτοικοι του Δήμου μας καταβάλλουν αναλογικά ανά δίμηνο ποσά που αφορούν καθαριότητα και φωτισμό κοινόχρηστων χώρων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι των κοιμητηρίων. Εκ των πραγμάτων επομένως ο κάθε δημότης καταβάλλει ήδη τέλη για την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό και τον φωτισμό των κοιμητηρίων τα οποία φθάνουν στο ποσό των 600,00 ευρώ στη διάρκεια του προσδοκώμενου της ζωής (10,00 ευρώ ετησίως/οικογένεια x 80 έτη x ¼ + ποσοστό 15% των τελών καθαριότητας – φωτισμού ετησίως = 200 + 450 = 650,00 ευρώ).
Επομένως, κατά μέσο όρο ο κάθε δημότης του Δήμου μας καταβάλλει 650,00 ευρώ συνολικά κατά τη διάρκεια της ζωής του, ως ανταποδοτικά για την καθαριότητα, φωτισμό και εν γένει συντήρηση και ευπρεπισμό των κοιμητηρίων, ποσό που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την λήψη της απόφασης επιβολής τελών.
Προτείνεται επομένως κατά την εισήγηση της σχετικής απόφασης να ληφθούν υπόψη τα προεκτεθέντα οικονομικά στοιχεία προκειμένου να είναι δικαιότερη η κατανομή βαρών στους Δημότες και κατοίκους του Δήμου».
Κατόπιν εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου με την αριθμ. Απόφ. 232/2013 του δημοτικού Συμβουλίου.
Η απόφαση περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:
1. Το Τέλος χρήσης των κοιμητηρίων του Δήμου καθορίζεται στο ποσό των 700,00 ευρώ!!! (καλά διαβάσατε) για κάθε ταφή, δημότη ή μη δημότη, κατοίκου ή μη του Δήμου. Οι στερούμενοι ακίνητης περιουσίας ή άποροι πολίτες θα ενταφιάζονται ατελώς.
2. Το ετήσιο τέλος κοιμητηρίων καθορίζεται στα 10,00 ευρώ για κάθε οικογένεια δημοτών του Δήμου.
Κατά την χορήγηση της άδειας ταφής, θα συνυπολογίζονται τα τέλη που έχουν ήδη στη διάρκεια των ετών καταβληθεί από τους δημότες του Δήμου οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις αντίστοιχες οικογενειακές μερίδες. Με απλά λόγια σημαίνουν οι νέες χρεώσεις πως:
Όταν κάποιος από εμάς «κοιμηθεί» κάποτε, πέρα από τον πόνο που θα αφήσει ο εκλιπών στους συγγενείς για το χαμό του, θα τους φορτώσει και με τα δυσβάσταχτα τέλη ενταφιασμού που θα απαιτήσει ο Δήμος Παιονίας απ’ αυτούς.
Συγκεκριμένα θα τους ζητήσει 700 ευρώ, μειωμένα κατά τα ετήσια τέλη που έχουν πληρωθεί από την οικογένεια του εκλιπόντος.
Επίσης δεν καθορίζεται πουθενά η ημερομηνία από την οποία θα μετράει ο συμψηφισμός των τελών που έχουν καταβληθεί (μήπως από το 2014 και πέρα;) με το ορισμένο ποσό.
Είναι ή δεν είναι άλλο ένα σκάνδαλο η Απόφαση που πάρθηκε στο συγκεκριμένο, τόσο ευαίσθητο ζήτημα; Βεβαίως και πάλι χωρίς καμία ενημέρωση των δημοτών ούτε πριν ούτε μετά την ψήφισή της.
Διαπιστώνουμε επίσης πως ο κ. Σιωνίδης αποδέχθηκε άμεσα την πρόταση του Συνήγορου του Πολίτη, καθώς του επιφέρει πολλά πρόσθετα έσοδα. Αντιθέτως, στην περίπτωση του Τέλους 80% της ΔΕΥΑΠ, τη γνωμάτευση του ΙΝΚΑ στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Αλίρης και η οποία κάνει λόγο για παράνομη παρακράτησή του, ούτε μπήκε στον κόπο να τη σχολιάσει.
Ξεκάθαρα ίσχυσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των δύο παραπάνω περιπτώσεων από τον κ. Σιωνίδη.
Η αφαίμαξη των δημοτών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Κανείς τους δεν ενδιαφέρεται που θα βρούμε όλα αυτά τα χρήματα που μας ζητάνε να πληρώσουμε (δημοτικά τέλη, νερό, κοιμητήρια …). Είναι αδίστακτοι.
Κύριοι τοπικοί άρχοντες,
Επειδή και σ’ αυτό το θέμα αποδείξατε πως δεν επιθυμείτε να γνωρίζουν οι δημότες του Δήμου Παιονίας την αλήθεια, αναγκαστήκαμε να προβούμε εμείς στην ενημέρωση των συνδημοτών μας. Αναμένουμε τη δική σας τοποθέτηση για να μπορεί στη συνέχεια να κρίνει ο κάθε Δημότης.
Πρωτοβουλία Δημοτών πρώην Δήμου Γουμένισσας
Υ.Σ. Όλες οι Αποφάσεις βρίσκονται στη διάθεση του Blog καθώς επίσης στο διαδίκτυο στο πρόγραμμα Διαύγεια-Παιονίας. Πατήστε τα παρακάτω link
  1. Καθορισμός Τέλους Κοιμητηρίων
    14η Συνεδρίαση 29-08-2013
  2. Αναπροσαρμογή Τέλους Κοιμητηρίων οικ. Έτους 2014
    20η Συνεδρίαση 19-12-2013
     

    Πηγή: http://www.goumenissa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου