Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Δελτίο τύπου τοπικού Συμβουλίου Κάρπης 2-5-2013.

Κάρπη 2 Μαΐου 2013

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Παιονίας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ» η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παιονίας με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση-ενημέρωση για την υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Πολυκάστρου από τις πηγές του Πάικου».
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του Δημάρχου κ. Λαπόρδα, του Διευθυντή της ΔΕΥΑΠ, κ. Αναστασιάδη και του συνταξιούχου υδρογεωλόγου του ΙΓΜΕ κ. Βεράνη, ο οποίος, παρουσιάζοντας μετρήσεις παρελθόντων ετών, προσπάθησε να πείσει για την επάρκεια του νερού της πηγής της Κάρπης.
Κατόπιν ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας Κάρπης, οι οποίες αναφέρονταν στην ανάγκη ακύρωσης της μελέτης υδροδότησης με αριθμ. 27/2012 της ΔΕΥΑ Παιονίας και της εκπόνησης μιας νέας μελέτης «Συνολικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Πάικου» για όλο το Δήμο Παιονίας. Τονίστηκε απ’ όλους τους ομιλητές πως το πόσιμο νερό του υδραγωγείου Κάρπης καλύπτει τις ανάγκες του οικισμού και δεν επαρκεί για την υδροδότηση άλλων οικισμών.
Ενδεικτικά έγινε αναφορά στα παρακάτω σημεία της μελέτης, τα οποία την καθιστούν αναξιόπιστη:
Σελ. 8: …η μέση ετήσια παροχή της πηγής με τα στοιχεία του ΙΓΜΕ είναι περίπου 730 μ3/h. Αυτό σημαίνει ότι η παροχή της πηγής Κάρπης μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας μεγαλούπολης 75.000 κατοίκων.
Σελ. 9: Οι οικισμοί που προβλέπεται να υδροδοτηθούν από τα νερά της πηγής Κάρπης είναι οι παρακάτω: Πολύκαστρο, … (συνολικά 24! οικισμοί)
Σελ.13-14: Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη υδροληψίας πόσιμου νερού ακόμη και για άρδευση κατά τους θερινούς μήνες, καταρρίπτοντας έτσι τη γραπτή δέσμευση του Δημάρχου προς το Τ.Σ. Κάρπης, πως τους θερινούς μήνες δε θα γίνεται υδροληψία (επιστολή Δημάρχου με ημερ. 11.02.13).
Χαρακτηριστικό απόσπασμα:
Το έργο θα σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού σε νερό την περίοδο αιχμής (καλοκαίρι). Γιατί αν ληφθούν υπ’ όψη οι μέσες ανάγκες θα υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα το χειμώνα και έλλειψη το καλοκαίρι.
Σελ. 27-28: Το τοκοχρεωλύσιο του δανείου θα επιβαρύνει όλους τους κατοίκους.
… Η χρέωση των κατοίκων θα γίνει με επιβάρυνση στο κ.μ. νερού.
Το συνολικό ποσό με το οποίο θα χρεώνονται οι κάτοικοι πρέπει να καλύπτει τα έξοδα συντήρησης, λειτουργίας και διοίκησης καθώς και το τοκοχρεωλύσιο του δανείου για την κατασκευή του έργου….
Με τις θέσεις των εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας Κάρπης συντάχθηκαν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη απόσυρσης της μελέτης, καθώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και παρουσιάζει αρκετά μεμπτά σημεία τα οποία χρίζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. Τονίστηκε πως στην ουσία πρόκειται για την κατασκευή ενός αγωγού, ο οποίος βάσει των οικονομικών δεδομένων κατασκευής του που αναφέρονται στη μελέτη και την ταυτόχρονη αβεβαιότητα επάρκειας νερού της πηγής της Κάρπης, προβληματίζει για την οικονομική ωφέλειά του.
Η συζήτηση διήρκεσε γύρω στις δυόμιση ώρες και έκλεισε με τη δευτερολογία του Δημάρχου. Η υπόσχεσή του πως δε θα θιγεί το υπάρχον καθεστώς υδροδότησης του οικισμού Κάρπης και πως θα μεταφερθεί μόνο το νερό που περισσεύει στην Δ.Ε. Πολυκάστρου δεν πείθει του κατοίκους της Κάρπης.
Η σθεναρή εμμονή του Δημάρχου στη συγκεκριμένη μελέτη, χωρίς να μας δώσει πειστικές απαντήσεις στους προβληματισμούς που θέσαμε, δεν μας επιτρέπει να καθησυχάσουμε.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε οι όποιες προφορικές υποσχέσεις που εκτοξεύονται κατά καιρούς να γίνουν έγγραφες διαβεβαιώσεις και συγκεκριμένα έργα υποδομής προς τον οικισμό της Κάρπης (νέο αρδευτικό, νέο αποχετευτικό…).
Προτείνουμε να ξεκινήσουν τα έργα αυτά και κατόπιν να συζητήσουμε για τυχόν περισσεύματα του πόσιμου νερού και την αξιοποίηση αυτών.
Όσο αφορά τη δημοσίευση στην εφημερίδα Πρωινή του Κιλκίς στις 20.04.2013 και στη στήλη παρασκηνιακά που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζουμε πως η κάλυψη του όλου θέματος από τον κ. Τερζανίδη δε συνάδει με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, καθώς προβάλλει δικές του σκέψεις και τη θέση του Δημάρχου, δεν αναφέρεται όμως καθόλου στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του οικισμού Κάρπης, οι οποίοι έθεσαν συγκεκριμένους προβληματισμούς και συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να παρακολουθήσουν το βίντεο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του kilkisorama.gr ώστε να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να μην επηρεάζονται από διάφορες “ύποπτες” δημοσιεύσεις στον έντυπο τύπο ή στο διαδίκτυο.


Πηγή: http://www.goumenissa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου