Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Σταγώνες:Ένα ντοκιμαντέρ για τις περιπέτειες του νερού στην Ελλάδα.

45802Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας. Αυτές, τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ.
Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας.
Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.

• Βόλος: 20 χρόνια αγώνας ενάντια στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι φυσικές πηγές του Πηλίου για τις ανάγκες της βιομηχανικής περιοχής του Βόλου. Οι άνθρωποι αντιτίθενται τώρα στην απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου για να πάρει φρέσκο ​​νερό του Πηλίου και να το διανέμει χλωριωμένο στην πόλη, μέσω των σωλήνων αμιάντου τσιμέντου. 
• Ασωπός: Οι βιομηχανικές δραστηριότητες έχουν μολύνει τον Ασωπό ποταμό με εξασθενές χρώμιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το υψηλό επίπεδο των θανάτων που προκαλούνται από καρκίνο στο γεωργικό τομέα της λεκάνης του Ασωπού. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια αύξηση των θανάτων από καρκίνο από 6 % το 1988 σε 36% το 2004. 
• Θεσσαλονίκη: Η συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης - ο ρόλος της πολυεθνικής νερού Suez και του τοπικού εργολάβου Άκτωρ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, που προωθείται από δύο κινήματα και τους δήμους της περιοχής. 
• Αποπηγάδι: Το αιολικό πάρκο στην κορυφή του βουνού Αποπηγάδι στην Κρήτη δεν είναι μια φιλική προς το περιβάλλον επένδυση, αλλά μια απειλή για τους τοπικούς υδάτινους πόρους και τα άγρια ​​ζώα που επιβλήθηκε με βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας. Ο επενδυτής σε αυτή την περίπτωση είναι η γνωστή γαλλική πολυεθνική EDF.
• Σκουριές: Τα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής, που τώρα ανήκουν σε μια καναδική πολυεθνική εταιρεία είναι υπεύθυνα για τη ρύπανση των τοπικών υδάτινων πόρων και των αποθεματικών. Οι ντόπιοι που αντιτίθενται στην επένδυση διώκονται για τρομοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου