Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγμένους τοπικούς "Άρχοντες".

Στις 1 Σεπτεμβρίου 2014 ανέλαβαν επίσημα τα καθήκοντά τους οι 27 νεοεκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παιονίας. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο τους.
Για τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Γουμένισσας, και ιδιαιτέρως για όσους εκλέχτηκαν με το συνδυασμό του Δημάρχου κ. Γκουντενούδη, θα θέλαμε στο ξεκίνημα να τους υπενθυμίσουμε τις καταγεγραμμένες θέσεις-υποσχέσεις του νέου Δημάρχου για τη Δ.Ε.Γουμένισσας.
Επιβάλλεται, όλοι τους ενωμένοι και χωρίς προσωπικές βλέψεις, να διεκδικήσουν τα έργα υποδομής και πνοής που δικαιούται η περιοχή μας. Αγωνιζόμενοι με σθένος, αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητά πρέπει να προσπαθήσουν να προωθήσουν τις περισσότερες δεσμεύσεις, αν όχι όλες, που ο Δήμαρχος προεκλογικά έχει εξαγγείλει.
Θεωρώντας πως η ενασχόληση με τα κοινά σε τοπικό επίπεδο πρέπει να έχει μοναδικό κίνητρο τη διάθεση προσφοράς στο τόπο και τίποτε άλλο, παραθέτουμε αποσπάσματα της ομιλίας του Δημάρχου για τη περιοχή μας ώστε να τα χρησιμοποιήσουν ως μπούσουλα για τις διεκδικήσεις τους.
Αποσπάσματα ομιλίας του Χ. Γκουντενούδη στη Γουμένισσα στις 15.5.2014.
…1. Κοινωνική Πολιτική και Μέριμνα
…Δική μας δουλειά, λοιπόν είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις κοινωνικές υποστηρικτικές δομές του Δήμου Παιονίας, το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο.
Να ανοίξουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στηριζόμενοι στην εθελοντική βοήθεια των γιατρών.
Να ενεργοποιήσουμε τα δίκτυα του εθελοντισμού, αφού βεβαίως εντείνουμε τη συνεργασία με την Μητρόπολη Γουμένισσας – Αξιούπολης – Πολυκάστρου και με το νοσοκομείο της Γουμένισσας…
…Επίσης, θα επανεξετάσουμε την τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α. για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξαλαφρώσουμε από τους υψηλούς λογαριασμούς, ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Μιας και μίλησα για το νερό, είναι εύλογο ότι θα ξαναδούμε το θέμα της τιμολόγησης…
…Από εδώ, από τη Γουμένισσα, δεσμεύομαι για τη μείωση των δημοτικών τελών στο νερό, σε πρώτη φάση στο 15%, η οποία μείωση, στην ουσία, κατεβάζει τις τιμές κατανάλωσης στο 20 – 25%.
Ειδική τιμολόγηση στο νερό σχεδιάζουμε και για τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα τυροκομεία που αποδεδειγμένα κάνουν υψηλές καταναλώσεις για να διευκολύνουμε τις μονάδες αυτές.
Η ίδια τιμολογιακή πρακτική θα ισχύσει και για τα οινοποιεία της Γουμένισσας. Όσο για την πληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης στα ορεινά μας χωριά, αυτή θα γίνεται στα ίδια τα χωριά σε συνεννόηση με τα Συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων για να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις οι συνδημότες μας.
Στην Κοινωνική Προστασία να σημειώσω ότι επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Πρόνοιας, ένα ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα αδικαιολόγητα…
2.Παιονία – Διοικητικό Κέντρο
Στον τομέα της Διοίκησης, είναι ξεκάθαρο ότι ο δημότης πρέπει να εξυπηρετείται άμεσα και αποτελεσματικά, στον τόπο του.
Θα ληφθεί φροντίδα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Εξίσου σαφές είναι ότι θα δοθεί έμφαση στην ηλεκτρονική διαβούλευση και εξυπηρέτηση του δημότη και στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων…
3.Πρωτογενής Τομέας
…Τολμούμε την πιστοποίηση  των αγροτικών προϊόντων  ώστε να αποκτήσουν τοπική ταυτότητα, να γίνουν ανταγωνιστικά και να λάβουν προστιθέμενη αξία. Η αρχή έγινε ψηλά στα χωριά του Πάικου με το κάστανο, με δική μου πρωτοβουλία ως Αντιπεριφερειάρχης και προβλέπεται ενδιαφέρουσα συνέχεια…
…Άλλη φιλόδοξη πρόταση με αποτέλεσμα,  είναι και το καλάθι αγροτικών προϊόντων, ώστε τα τοπικά μας προϊόντα σε συνδυασμό με τη γευσιγνωσία να βρουν την πρώτη θέση στις αγορές.
…Είναι αυτονόητο ότι θα προωθηθούν και θα κατασκευαστούν, όπου απαιτηθεί μικρά ή μεγάλα αρδευτικά έργα που θα εξυπηρετήσουν τις δυναμικές καλλιέργειες.
…Γνωρίζουμε ότι  υπάρχει αναγκαιότητα και θα τεθεί σε προτεραιότητα  η κατασκευή ταμιευτήρα νερού για το δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β…
4.Τουριστική – Πολιτιστική Πολιτική
…Η Γουμένισσα είναι η σπονδυλική στήλη της αγροτουριστικής μας πολιτικής. Έχει ανεπτυγμένο το θρησκευτικό τουρισμό και μαζί μ’ αυτόν θέλουμε να προωθήσουμε τον  ορειβατικό και φυσιολατρικό τουρισμό στο Πάικο…
…Η ανάπλαση της περιοχής των Δύο Ποταμών, στην έξοδο της πόλης προς την Κάρπη,  είναι ένα έργο που θα δώσει άλλη πνοή και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης.
…Συγγενές με το θέμα στο οποίο αναφέρθηκα είναι και ο πολιτισμός. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι αυτή η περιοχή γνωρίζει  μεγάλη πολιτιστική άνθιση και έχει  πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους που αναπτύσσουν αξιόλογη δραστηριότητα. Η αίγλη  που έχουν αποκτήσει οι  πολιτιστικοί σύλλογοι  αλλά και τα Χάλκινα της Γουμένισσας,  έχει επεκταθεί έξω από τα τείχη της πόλης, χρόνια τώρα…
…Πρόθεσή μας είναι να θεσμοθετήσουμε  φεστιβάλ Χάλκινων αλλά και γιορτή κρασιού στη Γουμένισσα, ακριβώς για να αναδείξουμε έντονα
αυτή την ανεκτίμητη παραδοσιακή κληρονομιά που μας έχει προικοδοτήσει η Γουμένισσα.
…Να δούμε, ακόμη, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μουσικό γυμνάσιο,…
…Πρόθεσή μας είναι να αναβαθμίσουμε  τα Θεοτόκια, αλλά και να δημιουργήσουμε θεσμούς στην πόλη, όπως το πολιτιστικό καλοκαίρι με τη συνδρομή και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής…
…Και βεβαίως, οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την ανακαίνιση του  κέντρου νεότητας ώστε να γίνει ένας πιο όμορφος και λειτουργικός χώρος.
Σε τοπικό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι θα υποστηριχθούν οικονομικά, αλλά και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής,  σύλλογοι και αθλητικά σωματεία…
5.Νέα Γενιά
Φροντίζουμε για την καλή δημόσια εικόνα  των σχολικών μας συγκροτημάτων, για επισκευές, και συντηρήσεις.
Λαμβάνουμε μέριμνα  για να μην κρυώνουν τα παιδιά μας, παρέχοντάς τους θέρμανση καθώς και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
Για τη νέα γενιά, η πιο κρίσιμη μάχη που θα δώσουμε είναι η
μάχη κατά της ανεργίας. Γνωρίζουμε και γνωρίζετε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ότι δουλειές δεν υπάρχουν…
…Για τους ανέργους θα λειτουργήσει στο Δήμο, μια δομή ανάλογη με αυτήν του γραφείου ευρέσεως εργασίας, σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ. για να τους διευκολύνει στην αναζήτηση εργασίας.
Για τους νέους, ο σχεδιασμός μας αφορά την ανάπτυξη της νεανικής  και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, την προώθηση της διά βίου μάθησης, με επιπλέον εφόδια σε ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες, στην προώθηση και αξιοποίηση καινοτόμων δράσεων.
6.Έργα – Υποδομές
…Στον τομέα των υποδομών θα ‘’τρέξουμε’’ τις υπάρχουσες και νέες μελέτες ενώ θα θεσμοθετήσουμε ειδική επιτροπή που θα παρακολουθεί την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων προκειμένου να διεκδικήσουμε μεγάλα έργα και να πετύχουμε υψηλές χρηματοδοτήσεις.
Το Ε.Σ.Π.Α., το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.), το LEADER είναι προγράμματα τα οποία θα αξιοποιηθούν δεόντως και τη νέα δημοτική περίοδο…
…Στη Γουμένισσα σε επίπεδο οδικών έργων πρέπει να κοιτάξουμε την επικαιροποίηση της μελέτης  κατασκευής του δρόμου   Γουμένισσας – Ευρωπού που ενώνει δύο μεγάλα οικιστικά σύνολα και δημιουργεί μελλοντικά γέφυρες, για μια ισχυρή οικονομία και στις δύο δημοτικές ενότητες της περιοχής μας.
Άλλα έργα που έχουμε κατά νου και πρέπει να προσεχθούν και να προωθηθούν ανάλογα με τη ροή των χρηματοδοτήσεων είναι:
- η κατασκευή της περιφερειακής οδού Γουμένισσας, στο ύψος του πρώην Δημαρχείου ως το 2ο δημοτικό σχολείο
- η ανάπλαση – κρασπέδωση της οδού Ανατολικής Ρωμυλίας που οδηγεί προς τα σχολικά συγκροτήματα του 2ου δημοτικού σχολείου, του γυμνασίου και λυκείου
- η διαμόρφωση και ανάπλαση του δρόμου προς το νοσοκομείο της Γουμένισσας
-η επέκταση του πεζοδρομίου στην έξοδο της πόλης προς τη Φιλυριά και η παροχή ηλεκτροφωτισμού έως τον κόμβο της περιφερειακής οδού
- η πεζοδρόμηση της οδού Ροδοπούλου και η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού της  για λόγους ασφαλείας, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιείται και από πεζούς και από παιδιά και από οδηγούς αυτοκινήτων. Οι γονείς βεβαίως, πολύ σωστά, συνηγορούν στην πεζοδρόμηση.
- η ανάπλαση και η διαμόρφωση εξόδου προς τα νέα κοιμητήρια και προς τις εργατικές κατοικίες
- η βελτίωση, τέλος, των γεωμετρικών χαρακτηριστικών σε παράπλευρό δρόμο που οδηγεί προς τη Γρίβα, από το ύψος της Αγίας Παρασκευής…
…Από πολεοδομική άποψη, πρέπει να δούμε την κτηματογράφηση και την πράξη εφαρμογής της επέκτασης της πόλης. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τιτλοποίησης.
Επίσης, να δούμε την ανακατασκευή του ιστορικού παλαιού διδακτηρίου και την απόδοσή του στους Γουμενισσιώτες για κοινωφελείς χρήσεις.
Τέλος, οφείλουμε  να προγραμματίσουμε την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, να δούμε τι γίνεται με το βιολογικό καθαρισμό να μεριμνήσουμε  για τον οικιστικό πυρήνα της πόλης, για την υπόγεια καλωδίωση της Δ.Ε.Η. και με πρόγραμμα φωτισμού (LED) Λεντ για την εξοικονόμηση χρημάτων στο Δήμο μας…
…Θα πρέπει επίσης να αναλάβουμε ως η επόμενη Δημοτική Αρχή, σοβαρές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των εμπόρων, των παραγωγικών φορέων.
Στηρίζουμε ιδέες, όπως η εβδομάδα ‘’Μηδέν Χιλιόμετρα’’ ώστε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να μείνουν εδώ και να προτιμήσουν την αγορά τοπικών προϊόντων, αντί να καταφεύγουν μαζικά στην αγορά των Σκοπίων.
Πρωτοβουλίες όπως η κάρτα εντοπιότητας για την αγορά μειωμένων καυσίμων είναι ενδιαφέρουσες και θα πρέπει να τις δούμε.
Όπως γίνεται αντιληπτό έχουμε πολλά να κάνουμε για τη Γουμένισσα.
Να αναδείξουμε και να προστατέψουμε τη μορφή του ιστορικού της κέντρου.
Να βάλουμε μπρος μελέτες για την αξιοποίηση και προστασία του αρχιτεκτονικού συνόλου των οικισμών του Ομαλού και της Καστανερής.
Να δώσουμε τα κίνητρα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε  η Γουμένισσα να αποτελέσει ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, στηριγμένο συνάμα στο παραδοσιακό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό απόθεμα.
Άφησα τελευταία την πρότασή μας για το  πρώην στρατόπεδο του Μακεδονομάχου καπετάν Γκόνου, το οποίο από το 2012 αξιοποιείται και δυστυχώς ρημάζει.
Γιατί οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον. Αδιαφόρησαν, ολιγώρησαν, αδράνησαν.
Αυτή λοιπόν τη μεγάλη έκταση που είναι γύρω στα 150 στρέμματα, εμείς σχεδιάζουμε να την αναπτύξουμε αξιοποιώντας τη μελέτη του Δασαρχείου Γουμένισσας με τη δημιουργία ενός πολυχώρου όπου θα υπάρχουν μικρό θέατρο, πισίνα, αναψυκτήριο, παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις (ποδηλατοδρόμιο, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο 5Χ5).
Συνδημότισσες και συνδημότες,
Θεωρούμε πως η οικονομική κρίση δεν πρέπει να είναι επιχείρημα για τη μη πραγματοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Δημάρχου, καθώς αυτή προϋπήρχε και πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε και μια άλλη πολύ βασική παράμετρο:
Ο Δήμος Παιονίας διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα χρηματικό πλεόνασμα ύψους πάνω από 2.500.000 ευρώ. Από την άλλη, κατά τη σύσταση του Δήμου Παιονίας το 2010, σε αντίθεση με όλους τους άλλους πρώην Δήμους που συνενώθηκαν, η Δ.Ε. Γουμένισσας δεν είχε καθόλου χρέη (βλέπε http://www.goumenissa.eu/blog/δήμος-παιονίας-υποψήφιοι-δ-σ-γουμένις).
Ποια άλλη περιοχή λοιπόν, αν όχι αυτή της Δ.Ε.Γουμένισσας, δικαιούται να γίνουν έργα επέκτασης-συντήρησης-υποδομής;

Πρωτοβουλία Δημοτών πρώην Δήμου Γουμένισσας

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου