Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ζάχαρη: Όλη η αλήθεια!

Tις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνται στη Ελλάδα αλλά και  σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, τα εξής φαινόμενα:

- διπλασιασμός της κατανάλωσης ζάχαρης

- δραματική αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας

- ομοίως δραματική αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2

Τι λέτε;  Απλή σύμπτωση;

Μήπως, τόσο η παχυσαρκία όσο και ο διαβήτης συνδέονται άμεσα με την αλματώδη αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης της ζάχαρης;
Αλλά γιατί τέτοια αύξηση στην κατανάλωση της ζάχαρης;


Γιατί βρίσκεται σχεδόν παντού! Είναι σχετικά φθηνή, δίνει νοστιμιά στις τροφές και γι αυτό χρησιμοποιείται μαζικά για την αύξηση των πωλήσεων των συσκευασμένων τροφίμων μέσω και του φοβερού εθισμού που προκαλεί.


Η ζάχαρη πιστεύεται ότι είναι πιο εθιστική και από την κοκαΐνη! Γι αυτό οι εθισμένοι έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να ξεφύγουν από τη θανάσιμη αγκαλιά της.


Απλά με τη ζάχαρη ο θάνατος έρχεται μ' έναν τρόπο πιο ήπιο και πιο αργό.


Ζάχαρη περιέχουν εκτός από τα προφανή και: 
Aναψυκτικά, ενεργειακά και αθλητικά ποτά, όλα τα αρτύματα και τα καρυκεύματα, όλα τα αρτοποιήματα, τα δημητριακά πρωινού και οι μπάρες δημητριακών, οι σούπες, πολλά επιδόρπια γιαουρτιού, οι περισσότερες κονσέρβες κλπ.


Ακόμη και αυτοί που προσέχουν υπερβολικά, δύσκολα θα την αποφύγουν.


Το χειρότερο είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι τροφές έχουν πλούσια θερμιδική αξία και πολύ φτωχή θρεπτική γιατί είναι αποστερημένες από όλα τα θρεπτικά και υγιεινά συστατικά: βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ίνες, φυτοχημικά κλπ.

Το κακό δηλαδή επιδεινώνεται γιατί μιλάμε κυριολεκτικά για τροφική "σαβούρα".

Ζάχαρη: Ο λευκός άγγελος του θανάτου
Η ζάχαρη είναι ίσως ο κυριότερος υπαίτιος για την επιδημία της παχυσαρκίας που μαστίζει το σύγχρονο δυτικό κόσμο και βεβαίως κι εμάς τους Έλληνες.


Αυτό το χημικό προϊόν, το πλήρως και παράλογα απογυμνωμένο από κάθε θρεπτικό μικροσυστατικό, έγινε ένας σιωπηλός, αργός δολοφόνος για εκατομμύρια συνανθρώπους μας.


Πλούσιο σε θερμίδες αλλά πάμπτωχο σε θρεπτικά συστατικά (νεκρές θερμίδες).


Με την ανοχή των απανταχού κυβερνήσεων ο γλυκός δολοφόνος καιροφυλακτεί σχεδόν παντού.


'Ολες σχεδόν οι επεξεργασμένες και συσκευασμένες, βιομηχανοποιημένες τροφές είναι γεμάτες ζάχαρη για να γίνονται πιο ελκυστικές και να καταλώνονται με μεγαλύτερη ευκολία, γεμίζοντας έτσι τις τσέπες των βιομηχάνων και σμπαραλιάζοντας κυριολεκτικά την υγεία του γενικού πληθυσμού.


Το μεγάλο κακό είναι ότι η ζάχαρη προκαλεί εθισμό-τουλάχιστον στους σημαντικούς χρήστες-και όσοι προσπαθούν να την περιορίσουν βιώνουν ισχυρά στερητικά σύνδρομα.
Mερικά από τα κυριότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση ζάχαρης.

1. Παχυσαρκία

Η ζάχαρη συντελεί πολύ περισσότερο από τα λίπη στην αύξηση των φαινομένων της παχυσαρκίας γιατί ως πανταχού παρούσα προσλαμβάνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Επί πλέον η χρήση της προκαλεί σοβαρό εθισμό και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και θέληση για να απεμπλακεί κανείς απ' αυτή.

Το κακό με τη ζάχαρη είναι ότι δεν προκαλεί την ίδια αίσθηση κορεσμού με τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Μετά την πρώτη αίσθηση ικανοποίησης και ευφορίας ο οργανισμός πέφτει και αναζητά την επόμενη δόση του.

Δηλαδή φαύλος κύκλος.

Η υπερέκκριση ινσουλίνης και η περίσσεια σακχάρων δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την αποθήκευσή τους-υπό μορφή λίπους-στο λιπώδη ιστό και για την αύξηση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων που συνδέεται, βέβαια, με την αύξηση των καρδιακών παθήσεων.

2.Μείωση των αποθεμάτων του οργανισμού σε ανόργανα στοιχεία.

Πράγματι για να μεταβολισθεί η ζάχαρη και να εξουδετερωθεί το ισχυρά όξινο περιβάλλον που δημιουργεί, απαιτείται η συνδρομή πολύτιμων θρεπτικών μικροσυστατικών όπως το ασβέστιο το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο κλπ.
Όλες οι σωματικές διαδικασίες που απαιτούν την επαρκή τους παρουσία υποφέρουν.

3. Αύξηση της οστεοπόρωσης

Η μείωση των αποθεμάτων του ασβεστίου οδηγεί σε αύξηση της οστεοπόρωσης και σε γρήγορη φθορά των δοντιών.

4. Αύξηση των κρουσμάτων του διαβήτη τύπου 2

Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης απαιτεί τρελούς ρυθμούς εργασίας από το πάγκρεας ώστε να παραχθεί η ανάλογη ινσουλίνη. Με τον καιρό το πάγκρεας κουράζεται και δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του με επάρκεια.

5.Μερική καταστολή του ανοσοποιητικού

Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με τη τη μείωση τόσο του αριθμού όσο και της ζωτικής ισχύος των λευκών αιμοφαιρίων.

6. Χαμηλά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η κατανάλωση της ζάχαρης δημιουργεί ανεπιθύμητα σκαμπανεβάσματα στο επίπεδο του σακχάρου του αίματος και της ενέργειας του οργανισμού. Μετά το πρώτο ανέβασμα ο οργανισμός καταρρέει, αισθάνεται πιο κουρασμένος από πριν και νιώθει την ανάγκη για ένα νέο ανέβασμα.
Για να δούμε ποιούς και σε τι ωφελεί η ζάχαρη:

1. Ωφελεί σοβαρά τη βιομηχανία ζάχαρης και όλους όσους εμπλέκονται σ' αυτή άμεσα ή έμμεσα: εργαζόμενους, εμπόρους ζάχαρης και προϊόντων που βασίζονται σ'αυτή κλπ.

2. Ωφελεί σχεδόν όλους τους γιατρούς λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που προκαλούν στο γενικό κοινό.

3. Ειδικά τους οδοντίατρους, οι οποίοι θα έβλεπαν χωρίς την τερηδόνα το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρημνίζεται.

4. Τους εργαζόμενους στα ινστιτούτα αδυνατίσματος, οι οποίοι θα είχαν επίσης μέγα βιοποριστικό πρόβλημα χωρίς την επιδημία παχυσαρκίας που σαρώνει τα οικονομικώς ανεπτυγμένα κράτη.

5. Τις δεκάδες βιοτεχνίες με ρούχα μεγέθους ως XXXXXXXL(!), που τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν σαν ανοιξιάτικα μανιτάρια.

6. Τέλος τους παραγωγούς και  εμπόρους συσκευασμένων, επεξεργασμένων τροφών και ποτών που μας φορτώνουν με τόνους ζάχαρης-όπως και αλατιού, τρανς λιπαρών, γλουταμινικού νατρίου κλπ.. 
Φαντασθείτε τι πρόβλημα θα είχαν χωρίς τη γλυκά ένοχη συνδρομή της ζάχαρης.
 
Προσφέρει τελικώς κάτι η ζάχαρη στον οργανισμό μας
Tα οφέλη της ζάχαρης συχνά επισκιάζονται από τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για το προϊόν του ζαχαροκάλαμου. H ζάχαρη περιέχει απλά σάκχαρα, που είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή, ιδιαίτερα όταν χρειαζόμαστε άμεση τόνωση και ενέργεια. Tα απλά σάκχαρα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. H γλυκόζη είναι η κατεξοχήν «τροφή» του εγκεφάλου και των μυών. Ωστόσο, απλά σάκχαρα δεν περιέχει μόνον η ζάχαρη, αλλά και το μέλι και τα φρούτα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, σε μια ισορροπημένη διατροφή οι θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι και τα φρούτα καλό είναι να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε αυτό το ποσοστό, μια και το πλεόνασμα των απλών σακχάρων αποθηκεύεται στον οργανισμό ως λίπος. Φροντίστε, επίσης, να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν απλά σάκχαρα όταν χρειάζεστε να τονώσετε άμεσα την ενεργητικότητά σας.
Προτού πείτε με βεβαιότητα ότι τα ζάχαρα που καταναλώσατε δεν υπερβαίνουν το 10% των συνολικών θερμίδων της ημέρας, όπως συστήνουν οι διαιτολόγοι, σκεφτείτε: μήπως ήπιατε και ένα αναψυκτικό τύπου κόλα. Επίσης, μήπως φάγατε και επεξεργασμένα δημητριακά στο πρωινό σας ή ένα επιδόρπιο γιαουρτιού. Πίνοντας ένα αναψυκτικό τύπου κόλα, μονομιάς καταναλώνετε οκτώ κουταλάκια ζάχαρη! Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαβάζετε τις ετικέτες των επεξεργασμένων τροφίμων, έτσι ώστε να εντοπίζετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και να περιορίζετε την κατανάλωσή τους. Σε ένα διαιτολόγιο 1.800 θερμίδων, λόγου χάρη, το 10%, δηλαδή οι 180 θερμίδες μπορεί να προέλθουν από τα σάκχαρα. Mπορείτε να καλύψετε αυτές τις θερμίδες καταναλώνοντας π.χ.:
12 κουταλάκια ζάχαρη ή
• 1 κουταλιά μαρμελάδα και ένα επιδόρπιο γιαουρτιού ή
• 2 πορτοκάλια και 3 κουταλάκια μέλι ή
• 1 μιλκσέικ ή
• 2 μήλα και ένα κουταλάκι ζάχαρη ή
• 1 φλιτζάνι επεξεργασμένα δημητριακά, ένα μήλο και δυόμισι
   κουταλάκια ζάχαρη

Κάντε στον οργανισμό σας ένα μεγάλο καλό περιορίζοντας τη ζάχαρη στο ελάχιστο δυνατόν και δώστε μεγάλη προσοχή στην "κρυφή ζάχαρη.
Θα δείτε ότι μέσα σε 1-2 μήνες θα νιώθετε άλλοι άνθρωποι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου