Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μανιάτης για τα μεταλλεία στο Κιλκίς: Θ’ αποφανθεί για όλα η τοπική κοινωνία. Τι λέτε; Να τον πιστέψουμε;

Τι έβγαλε η σύκεψη στην Αθήνα με τον υφυπουργό ΥΠΕΚΑ, κ. Μανιάτη;

Χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής  κοινωνίας δεν πρόκειται να προχωρήσει καμμία μεταλλευτική δραστηριότητα στο νομό μας. Τη δέσμευσή αυτή, επανέλαβε ο υφυπουργός κ. Μανιάτης, ενώπιον πολιτικών παραγόντων του νομού, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τελικά την Πέμπτη το βράδυ ( κι όχι το μεσημέρι, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένη), στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, βαρύνοντα ρόλο στην έκφραση γνώμης της τοπικής κοινωνίας θα παίξουν οι αποφάσεις των δήμων και γενικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, ο υφυπουργός ανέλαβε κι άλλη δέσμευση: Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της όποιας επένδυσης, να εγκριθεί ή όχι, από επιτροπή που θα συσταθεί στο νομό μας με συμμετοχή σ` αυτήν, τοπικών παραγόντων κι εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο στις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Όλα αυτά, για την λατομική περιοχή στα Κρούσια (Βάθη), γιατί όπως φάνηκε απ` τη σύσκεψη η αντίστοιχη σχεδιαζόμενη δραστηριότητα στο Πάικο, φαίνεται πως εγκαταλείπεται οριστικά, λόγω εξαιρετικών περιβαλλοντικών συνθηκών που υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και δεσμευτικών κυρώσεων που την διέπουν (π.χ. Natura 2000 κ.ά.). Συνθήκες, που υπογραμμίστηκαν μ` έμφαση στη σύσκεψη, από εκπροσώπους του νομού μας, όπως ο Γ. Φραγγίδης και άλλοι.
Στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε, εξ` άλλου, ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχτηκε για την περιοχή της Βάθης και του οποίου οι προσφορές θ` ανοιχτούν  στις 14 Μαρτίου, αφορά την ερευνητική φάση κι όχι την κυρίως επένδυση. Βεβαίως, δεν είναι σαφές αν μπορεί να κατοχυρωθεί σ` άλλη εταιρία η έρευνα και σ` άλλη η επένδυση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο. Εκεί που στάθηκε ιδιαίτερα ο υφυπουργός ήταν στο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μια μονάχα εταιρία, γεγονός που θα προβλημάτιζε το Υπουργείο. Δεν υπήρξε, ωστόσο, δέσμευσή του για ακύρωση του διαγωνισμού σε μια τέτοια περίπτωση. Εκείνο για το οποίο δεσμεύτηκε ήταν ότι με την επένδυση θα υπάρξουν άμεσα 500 σίγουρες θέσεις εργασίας, ενώ στη συνέχεια, κι αναλόγως με την πορεία της, μπορεί να προκύψουν μέχρι και 1500 νέες θέσεις.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανιάτη, πριν απ` την έκφραση γνώμης της τοπικής κοινωνίας θα υπάρξουν ενημερωτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις, με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και των αντιδρούντων στην επένδυση φορέων, έστι ώστε να διασταυρωθούν όλες οι απόψεις και θέσεις ενώπιον των ενδιαφερομένων πολιτών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς νομού, οι βουλευτές Θ. Παραστατίδης και Γ. Φραγγίδης, ο δήμαρχοι Β. Μπαλάσκας και Θ. Λαπόρδας, ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης, οι αντιδήμαρχοι Μ. Αναστασιάδης (Κιλκίς-Κρουσίων), Χρ. Καραθόδωρος και Δ. Κουλίνας (Παιονίας), ο πρόεδρος Τερπύλλου Α. Σημαιοφορίδης, ο  πρόεδρος του Επιμελητήριου Π. Τονικίδης και ο Πολιτικός Μηχανικός Α. Κεσίδης.

1 σχόλιο:

  1. Σίγουρα ο κ. Μανιάτης γνωρίζει καλά ότι τη στιγμή που δεν έγινε ανοιχτή-Δημόσια διαβούλευση για τα μεταλλεία στο Κιλκίς, είναι παράνομη όλη η διαδικασία, επειδή καταπατά τα ένομα συμφέροντα που μας δίνει η συμφωνία του Aarhus. Μόνο αν εμείς εγκρίνουμε, μπορούν να κάνουν τα αίσχη που σχεδιάζουν.Εμείς είμαστε οι νοικοκύριδες του τόπου και της κτηματικής περιουσίας μας και δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να εγκαταστήσουν, με διάφορα κόλπα ή χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, νέα αφεντικά πάνω στην περιουσία μας (βλέπε http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/01/21/kaek/). Όσο για τις υποσχόμενες θέσεις εργασίας, ας γελάσουμε όλοι μαζί. Ο υφυπουργός θα υποδείξει στην εταιρία, πόσους εργαζόμενους θα προσλάβει.Τι άλλο θα μας πούνε; Τέλος, για την περιοχή του Πάικου πρέπει ο Δήμαρχος και το Δ.Σ. του Δ.Παιονίας να ξεκαθαρίσει μια για πάντα, ότι δεν επιθυμεί εξορυκτικές δραστηριότητες στο Πάικο. Η μοναδική αποδεκτή ανάπτυξη είναι αυτή που θα σέβεται το βουνό, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που δίνει ήδη το βουνό και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στα πλαίσια της αειφόρους ανάπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή