Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Αντιπεριφέρεια Κιλκίς: Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μεταλλείων στην περιοχή μας, αλλά...

 
Για τη Αντιπεριφέρεια Κιλκίς το θέμα των μεταλλείων δεν έκλεισε. Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο, αναφερόμενη στη μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση της Δευτέρας στο Συνεδριακό, λέει ότι «παρά την πολύωρη διάρκειά της, κρίνεται ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», επειδή «το κλίμα έντασης, που επικράτησε εξ αρχής, δεν επέτρεψε στο τέλος το σχηματισμό έγκυρης και σφαιρικής άποψης για το θέμα της εκδήλωσης».
Παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετέφερε στη συγκέντρωση δέσμευση του κ. Μανιάτη ότι, αν το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ταχθεί κατά των μεταλλείων θα κηρυχθεί ο διαγωνισμός άκυρος, και παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς τάσσεται πλέον εναντίον των μεταλλείων, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γκουντενούδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παύλος Θωμαΐδης, Ανδρέας Βεργίδης και Χρήστος Ανθρακίδης, στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν λένε ότι: «Η  Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της άρτιας επιστημονικής ενημέρωσης και στην αξιοποίηση κάθε εμπειρίας, προτίθεται να συνεχίσει την προσπάθεια της προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφωτίσεως της κοινωνίας για όλες τις πτυχές του θέματος».
Παρ` όλα αυτά, και αφού οι «τέσσερις» υποστηρίζουν ότι «η ενημερωτική διαδικασία δεν υπέχει θέση δημόσιας δίκης προθέσεων με διαζευκτικά ερωτήματα που δεν υφίστανται», υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν πεισθεί «από την παράθεση επιχειρημάτων και απόψεων από την επίσημη Πολιτεία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου» και δηλώνουν στο τέλος της ανακοίνωσής τους: «Σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μεταλλείων στην περιοχή μας».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς έχει ως εξής:

      «Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς η προγραμματισθείσα ενημερωτική εκδήλωση για το ζήτημα του Διεθνούς Διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σχετικά με πιθανές εξορυκτικές διαδικασίες σε περιοχές του νομού.
     Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου Κιλκίς είχε προκληθεί με παρέμβαση προς το ΥΠΕΚΑ ώστε να υπάρξει μια κατά το δυνατόν επίσημη ενημέρωση από πλευράς Πολιτείας για ένα τόσο μείζον θέμα που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία του νομού.
     Η διαδικασία της περασμένης Δευτέρας μπορεί να θεωρηθεί ότι πρόσθεσε κάτι θετικό στην όλη υπόθεση αφού η προσέλευση των πολιτών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν εντυπωσιακή. Παρά την πολύωρη διάρκειά της όμως, κρίνεται ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το κλίμα έντασης, που επικράτησε εξ αρχής, δεν επέτρεψε στο τέλος το σχηματισμό έγκυρης και σφαιρικής άποψης για το θέμα της εκδήλωσης.
     Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της άρτιας επιστημονικής ενημέρωσης και στην αξιοποίηση κάθε εμπειρίας, προτίθεται να συνεχίσει την προσπάθεια της προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφωτίσεως της κοινωνίας για όλες τις πτυχές του θέματος. Και αυτό κυρίως επειδή στην δημοσιευθείσα διακήρυξη του διαγωνισμού υπάρχουν πλείστα όσα σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων και, κυρίως, ρητών και γραπτών δεσμεύσεων και εγγυήσεων.
     Σε κάθε περίπτωση πάντως η Περιφερειακή Ενότητα πιστεύει, ότι η ενημερωτική διαδικασία δεν υπέχει θέση δημόσιας δίκης προθέσεων με διαζευκτικά ερωτήματα που δεν υφίστανται. Οι οικολογικές, περιβαλλοντικές ή ακόμη και πατριωτικές ευαισθησίες του καθενός μας επ’ ουδενί δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση, διαβάθμιση και ζυγαριά.
     Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς μέχρι στιγμής δεν έχει πεισθεί από την παράθεση επιχειρημάτων και απόψεων από την επίσημη Πολιτεία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου. Για το λόγο αυτό και δηλώνει ότι εμμένει στην πλήρη διασφάλιση γραπτών εγγυήσεων και δεσμεύσεων οι οποίες θα περιληφθούν στην ενδεχόμενη σύμβαση με τον όποιο ανάδοχο του διεθνούς διαγωνισμού.
     Ζητήματα, όπως η έκταση και ο βαθμός της πιθανής επέμβασης θα πρέπει να αποτελέσουν ρητό όρο που θα περιληφθεί στην ενδεχόμενη σύμβαση. Παρόμοια δέσμευση να υπάρξει και για τον τρόπο επεξεργασίας με ρητό αποκλεισμό μεθόδων, όπως η χρήση κυανίου, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν αναπόφευκτα το περιβάλλον και διαταράσσουν ανεπανόρθωτα το Οικοσύστημα. Παρόμοιες δεσμεύσεις μέσω της σύμβασης θα πρέπει να υπάρξουν και για τη διαδικασία αποκατάστασης του Περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
    Τα παραπάνω είναι μερικά ενδεικτικά ζητήματα για τα οποία η Περιφερειακή Ενότητα έχει θέσει ανεξίτηλες “κόκκινες γραμμές”. Σε διαφορετική περίπτωση η αποτροπή της όλης διαδικασίας με σθεναρή αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ανυποχώρητη.
     Επισημαίνεται, ότι κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης υπέβαλε προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη Υπόμνημα έντεκα (11) σημείων για τα οποία ζητήθηκε έγγραφη απάντηση από τις Υπηρεσίες και δέσμευση του Υπουργείου. Η απάντηση στο υπόμνημα αυτό με ικανοποιητικές και σαφείς δεσμεύσεις θα αποτελέσει απαράβατο όρο για τη συνέχιση κάθε διαδικασίας.
     Σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μεταλλείων στην περιοχή μας.»

Πηγή: , Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012
(ελαφρώς τροποποιημένο)

1 σχόλιο:

  1. Ενώ ο λαός και ο Δήμος Κιλκίς έκλεισαν το θέμα με τα μεταλλεία (συγχαρητήρια και στον κ.Μπαλάσκα που έστω και καθυστερημένα διατύπωσε αυτή την ξεκάθαρη θέση), η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς θέλει με το έτσι θέλω να κρατήσει ανοιχτό το θέμα και ανακοινώνει ότι ναι μεν είμαστε κατά των μεταλλείων, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη διαφώτιση. Αναρωτιέμαι ειλικρινά, τόσες ενημερωτικές ημερίδες που έγιναν, η επίσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, η τελευταία ενημέρωση στις 6.2.2012 δεν έφτασαν για την Αντιπεριφέρεια να καταλάβει ότι το ΥΠΕΚΑ μας εμπαίζει και δεν ενδιαφέρεται καθόλου μα καθόλου για το μέλλον μας, αλλά να εξυπηρετήσει διάφορα συμφέροντα, χωρίς να έχει κανένα πειστικό επιχείρημα για αυτό που πάει να κάνει.Λυπάμαι κύριοι, μην ξεχνάτε όμως ότι είστε αιρετοί άρχοντες.Ως τέτοιοι θα έπρεπε να αφουγκράζεστε την αγωνία των πολιτών και να μην αφήνετε περιθώρια ελιγμού σε όλους που επιβουλεύονται και την τελευταία ηλιαχτίδα για το μέλλον μας, το οποίο είναι η φύση και το καθαρό περιβάλλον μας. Ξεκαθαρείστε μια για πάντα και προς όλους, ότι ο μοναδικός αποδεκτός τρόπος ανάπτυξης για όλο το Κιλκίς είναι η αειφόρος ανάπτυξη και τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή