Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μια μεγάλη πρόκληση για... τους μελλοντικούς τιμονιέρηδες στο Κιλκίς.

dimitriadis-290x350Του Σαράντη Δημητριάδη*  


Σε ένα νομό και ένα δήμο που παραδοσιακά θεωρείται -και ίσως όχι άδικα, ούτε βέβαια κατ’ αποκλειστικότητα- πως όλα τα παρασκήνια, οι συζητήσεις και οι διαμάχες σε προεκλογικές περιόδους επικεντρώνονται και σχεδόν εξαντλούνται στο ποια  κομματική παράταξη και ποιοι ταγμένοι εκπρόσωποί της θα κυριαρχήσουν, μένει μικρό σχετικά περιθώριο για τη συνειδητοποίηση και ψύχραιμη συζήτηση κάποιων κατ’ εξοχήν τοπικών προβλημάτων, προβλημάτων δηλαδή που αφορούν ζωτικές στην κυριολεξία παραμέτρους επιβίωσης του τόπου και των ανθρώπων του. Προτάσσονται στη συζήτηση θέματα γενικότερης πολιτικής και πανελλήνιου προβληματισμού, χωρίς να είναι βέβαια αυτό καθόλου κακό ή άχρηστο. Το κακό είναι όμως ότι περνούν σε δεύτερο πλάνο ή, το χειρότερο αλλά και συνηθέστερο, εξοβελίζονται εντελώς κάποια άλλα κολοσσιαίας σημασίας τοπικά θέματα που είναι, ή θεωρούνται οτι είναι, έξω από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και διαμάχη.
Για να έλθω κατευθείαν στο θέμα, αναφέρομαι στην πλήρη, από όσο είμαι σε θέση να παρακολουθώ, απουσία προβληματισμού και συζήτησης για ένα ζωτικής σημασίας θέμα που αφορά το νομό, και ιδιαίτερα τον Δήμο Κιλκίς. Και αυτό δεν είναι άλλο από το μέγα πρόβλημα της επαπειλούμενης ερημοποίησης.
Είχα προσωπικά την ευκαιρία να αναφερθώ στο πρόβλημα αυτό στα πλαίσια των πολλών δημόσιων συζητήσεων που έγιναν για το θέμα των εξορύξεων που προγραμματίζονταν για τα Κρούσια. Δεν ξέρω αν έπεισα για το πόσο απειλητική και προ των πυλών του Κιλκίς βρίσκεται η ερημοποίηση. Όλοι όμως που κατοικούν εδώ γνωρίζουν τι εστί μακρά ξηρασία συνδυασμένη με υψηλές θερμοκρασίες, τι εστί ανομβρία τις εποχές που αλλού στην Ελλάδα πέφτουν άφθονες βροχές, όλοι όσοι παρακολουθούν τα δελτία καιρού έχουν συνειδητοποιήσει ότι κατά κανόνα οι βροχές υπερπηδούν το νομό Κιλκίς -εκτός από τη ραχοκοκαλιά του Μπέλες- και από το νομό Πέλλας πάνε κατευθείαν στο νομό Σερρών, όλοι γνωρίζουν πως ο νομός Κιλκίς δεν χαρακτηρίζεται από βαθειά γόνιμα εδάφη, και όλοι ξέρουν τι ξηρασία φέρνει εδώ ο αλλού ζωογόνος βόρειος άνεμος. Και αν όχι όλοι, πολλοί πάντως ξέρουν τι εστί και ποιες συνέπειες θα έχει στο άμεσο και το απώτερο μέλλον η άλλη προ των πυλών μας απειλή, η κλιματική αλλαγή που θα λειτουργήσει -λειτουργεί ήδη- επιτείνοντας δραματικά τις συνέπειες της ερημοποίησης. Για όσους κατάλαβαν, αναφέρομαι στην υπαρκτή απειλή ο νομός Κιλκίς να μετατραπεί σε έρημο. Και για όσους τυχόν νομίζουν πως λέω παραμύθια ή εκφράζω αστήρικτους φόβους, τους παραπέμπω στα συμπεράσματα πρόσφατου επιστημονικού συνεδρίου που έγινε στη Θεσσαλονίκη ακριβώς για το θέμα της ερημοποίησης:
Καθόλου για θαυμασμό και υπερηφάνεια, ο νομός Κιλκίς φιγουράρει ως πρώτος «διεκδικητής» της ερημοποίησης στον ελλαδικό χώρο.
Να λοιπόν μια μεγάλη πρόκληση για τους μελλοντικούς τοπικούς άρχοντες, κυρίως στην Περιφέρεια αλλά και στο Δήμο.
Τι έχουν να πουν και τι προτείνουν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που απειλεί άμεσα όχι απλά την ευημερία, αλλά και τη δυνατότητα μελλοντικής επιβίωσης στο νομό; Δεν είναι αυτό ένα πρώτης γραμμής ερώτημα που πρέπει να βάζουν οι πολίτες του Κιλκίς σε όσους διεκδικούν την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές, και στη συνέχεια βέβαια και στις βουλευτικές εκλογές; Και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν έτοιμη μιαν επεξεργασμένη απάντηση, που είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν έχουν, δεν θα πρέπει να πιεσθούν να ψάξουν να τη βρουν και να την προωθήσουν με νύχια και με δόντια για υλοποίηση στην κεντρική εξουσία;
Σε όσους τυχόν υποστηρίξουν πως λύσεις σε τέτοια προβλήματα που σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα δεν είναι δυνατό να δοθούν, θα πω μόνον πως κάνουν μεγάλο λάθος. Επιφυλάσσομαι δε να επανέλθω με συγκεκριμένες, απλές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Θα περιμένω πρώτα βέβαια να δω αν έχουν προτάσεις όσοι ζητούν την ψήφο των δημοτών του Κιλκίς, μήπως και οι δικές μου είναι τότε εντελώς περιττές.
*Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ. 


Πηγή: http://www.kilkis24.gr/


Σχόλιο: Θεωρούμε πως ότι ισχύει για το Δ. Κιλκίς το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το Δ.Παιονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου