Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ - 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Ποποτλίβιτσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.

«Tι θα πει λεύτερος;  Αυτός που δεν φοβάται το θάνατο.»         Νίκος Καζαντζάκης.
Όταν απολυόμουν το 1987 από το φυλάκιο Παπαδοπούλα (Ποποτλίβιτσα), ύστερα από οκτάμηνη παρουσία της υπερδιετούς στρατιωτικής μου «καριέρας», υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως σύντομα θα επιστρέψω. Δεν έγινε ακόμη και λίγο αργότερα έκλεισε κι αυτή η εσχατιά φύλαξης ελληνικών συνόρων και έμεινε μόνο το οχυρό Ιστίμπεη λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα. Θυμάμαι την τεράστια έκπληξή μας όταν κατεβήκαμε για πρώτη φορά στα τσιμεντένια υπόγεια καταφύγια. Την άρτια (ακόμη και για σημερινά δεδομένα) κατασκευή τους και το απίστευτο υπόγειο μέγεθός τους. Αιωρούνται ακόμη (στο χώρο και στη μνήμη μου) η μυρωδιά του πολέμου, ο ηρωισμός των απλών στρατιωτών, η αποθέωση της ενδοξότητας, οι χρυσές μέρες του Απριλίου, η υπεράσπιση των πατρώων εδαφών. Το σημερινό αφιέρωμα είναι ένας τρόπος να εκφράσω και εγώ τον θαυμασμό μου για τους ανεπανάληπτους μαχητές των Οχυρών, να αποτίσω φόρο τιμής στους νεκρούς και να θυμίσω έναν ακόμη ελληνικό άθλο, που δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που του αρμόζει.
Αυτόν τον λαό δεν δικαιούνται να τον εμπαίζουν οι Μπαλτάκοι, οι οποίοι κατά καιρούς αναδύονται ως φελλοί στην κοινωνία που τόσα έχει προσφέρει και βρίσκεται και σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση (όχι ίδια για όλους), με τους ίδιους σχεδόν εχθρούς, αλλά με διαφορετικά όπλα.
Η 73η επέτειος από την ένδοξη Μάχη των Οχυρών γιορτάζεται στις 6 Απριλίου στα θρυλικά οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη, στις Σέρρες.
Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ιστορίας, οι μνήμες γυρίζουν πίσω, 73χρονια πριν, όταν οι Έλληνες στρατιώτες, υπερασπιστές των οχυρών, γραφούν με κιμωλία στο τοίχο "Στις Θερμοπύλες σκοτώθηκαν οι 300, εδώ θα πεθάνουν οι 80".
Τόσοι ήταν περίπου, μέσα στο οχυρό, με τους περισσότερους εξ αυτών, να είναι τραυματισμένοι και αποκαμωμένοι από το τελευταίο πεντάμηνο που έζησαν στο αλβανικό μέτωπο εναντίον των Ιταλών.
Διαβάστε όλο το άρθρο στην ιστοσελίδα: http://samarasxristos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου