Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Προς το Υπουργείο Π.Α.Π.ΕΝ: Χαμός στα Βασιλικά.Προχωράει η δημιουργία των εργοστασίων βιομάζας, παρά την αρνητική εισήγηση από τον δήμο Θέρμης.Γιατί το Υπουργείο αποφασίζει ενάντια στη λαϊκή βούληση;

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή των Βασιλικών Θεσσαλονίκης (Βασιλικά, Σουρωτή, Αγία Παρασκευή, Άγιος Αντώνιος, Μονοπήγαδο), με τη δημιουργία των δύο εργοστασίων βιομάζας που θέλει να δημιουργήσει ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιώργος Σαλαγκούδης.
Αρχικά, υπήρχε η διαβεβαίωση από κυβερνητικά στελέχη ότι τα δύο εργοστάσια βιομάζας δεν θα δημιουργηθούν, ωστόσο χθες το βράδυ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τους κατοίκους ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και το μόνο που θα γίνει είναι να αυστηριοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης…
Θυμίζουμε ότι η δέσμευση του υπουργού ΠΕΚΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν για άμεση συγκρότηση Επιτροπής που θα εξετάσει σε βάθος το θέμα, πράγμα που σημαίνει ότι «παγώνει» προσωρινά η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εν λόγω επένδυσης.
Φαίνεται ότι προχώρησε η επιτροπή, κρατώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη δημιουργία εργοστασίου βιομάζας σε κατοικημένη περιοχή. Ο νόμος ισχύει όπως φαίνεται μόνο στην Αθήνα, εκεί όπου απαγορεύτηκε η δημιουργία εργοστασίου βιομάζας, αλλά φαίνεται να επιτρέπεται στη Θεσσαλονίκη…

Τι έγινε στις προηγούμενες συναντήσεις κατοίκων–Λαφαζάνη

Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. γνωστά στην περιοχή ως τα εργοστάσια Σαλαγκούδη) έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό την οργή των κατοίκων όλων των γύρω περιοχών, που αγωνιστικά απαιτούν να μην προχωρήσουν και να μην εγκριθούν οι μελέτες.
Μάλιστα, κάτοικοι μέλη της επιτροπής που συστάθηκε, ενημέρωσαν και παρέδωσαν στον Λαφαζάνη το φάκελο με τα πορίσματα του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου διατυπώνονται ενστάσεις για τα συμπληρωματικά στοιχεία που δεν κρίνονται απολύτως επαρκή για να περιοριστούν οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο υπουργός –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- υποσχέθηκε αρχικά ότι σε επικείμενο νόμο, που θα εισαχθεί στη Βουλή θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση μονάδων ΑΠΕ. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή η οποία θα κληθεί να εξετάσει τις ασάφειες και τις αδυναμίες της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Ουσιαστικά ο κ. Λαφαζάνης άφησε να εννοηθεί, σύμφωνα με το δήμο Θέρμης, ότι «παγώνει» η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της η συγκεκριμένη επιτροπή.
Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε πως θέση της Κυβέρνησης είναι πως πρέπει να ενισχυθεί αλλά και να στηριχθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας και ότι εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως γη υψηλής παραγωγικότητας δεν μπορούν να αξιοποιούνται για μονάδες ΑΠΕ.
Τώρα φαίνεται ότι προχωράει το θέμα και το μόνο που αλλάζει είναι η αυστηριοποίηση των κριτηρίων για την αδειοδότηση… Δεν απαγορεύεται, όπως θα έπρεπε να γίνει, η δημιουργία εργοστασίου βιομάζας.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι στις 29 Αυγούστου του 2014, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κ.Μ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης προώθησε διαδικασία Περιβαλλοντικής δανειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού βιοαερίου (ισχύος 498 kwe) της εταιρείας με την επωνυμία ΄΄ΒΙΟΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΠΕ «BIOSOLAR»΄΄ που θα εγκατασταθεί στα υπ΄αρ. 1471 και 1472 αγροτεμάχια στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε.Βασιλικών, Δ.Θέρμης, Π.Ε.Θεσσαλονίκης και ένα δεύτερο στο αγροτεμάχιο 511 του Αναδασμού του Αγροκτήματος Βασιλικών. Το έργο ανήκει στην υποκατηγορία Α2, ομάδα 4η με α/α 11.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η «ΒΙΟΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΠΕ «BIOSOLAR».
Σημειώνεται ότι σε έγγραφο της Διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ), τονίζεται πως με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις πολιτών για την εγκατάσταση μονάδων αεροποίησης βιομάζας, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα εξής κρίσιμα ζητήματα:
  • η χωρίς περιορισμούς – κριτήρια χωροθέτησης των μονάδων αυτών ιδιαίτερα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «Γη υψηλής παραγωγικότητας»
  • η μη απαίτηση για την α΄ύλη να προέρχεται από υπολείμματα – απόβλητα της περιοχής και η μη συσχέτιση της δυναμικότητας της μονάδας με τη διαθεσιμότητά της στην περιοχή και τέλος
  • η έλλειψη παρακολούθησης και ελέγχου της εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων αυτών, λόγω της απαλλαγής τους από την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας.

Σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας τα αγροτεμάχια

Τα αγροτεμάχια που θέλει ο πρώην υπουργός της ΝΔ να δημιουργήσει τα εργοστάσια βιομάζας, βρίσκονται σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας όπου παράγονται κηπευτικά για τις αγορές της Θεσσαλονίκης και απασχολείται ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των Βασιλικών.
Το συγκεκριμένο ιδιωτικό έργο θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία, αναφέρουν οι κάτοικοι, καθώς ενώ θα απασχολήσει ελάχιστο προσωπικό (σ.σ. δύο θέσεις εργασίας…), η παραμικρή κακή λειτουργία του (π.χ. με διαρροή τοξικών απόβλητων στην ατμόσφαιρα, το νερό, το έδαφος), θα έχει ολέθριες και μακροχρόνιες συνέπειες στην αγροτική οικονομία της περιοχής.

Αρνητική εισήγηση από τον δήμο Θέρμης

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πέρασε δυο φορές προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θέρμης. Ωστόσο, σε συνεργασία και με πανεπιστημιακούς φορείς, κατέληξε σε αρνητική ομόφωνη γνώμη ως προς την πληρότητα και την επάρκεια της.

Δυναμική συγκέντρωση τη Μεγάλη Τετάρτη

Οι κάτοικοι της περιοχής, έχουν προχωρήσει σε αρκετές και δυναμικές κινητοποιήσεις, όπου ουσιαστικά «φρέναραν» τη διαδικασία. Ετοιμάζονται μέσα στις επόμενες ημέρες και πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη σε νέα δυναμική κινητοποίηση…

Συντάκτης:
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου