Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Μεταλλευτικά φονικά απόβλητα!

17 νεκροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη λάσπη των μεταλλευτικών αποβλήτων που έπνιξε το χωριό Bento Rodrigues στη Βραζιλία, ενώ δεκάδες ακόμα αγνοούνται και οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται.
Η καταστροφή συνέβη όταν κατέρρευσαν δύο (!) φράγματα συγκράτησης αποβλήτων του μεταλλείου σιδήρου Samarca, που ανήκει σε μια κοινοπραξία της Αυστραλιανής BHP Billiton και της Βραζιλιάνικης Vale. Τα τέλματα ταξίδεψαν 7 ολόκληρα χιλιόμετρα, περνώντας μέσα από έξι χωριά, εκ των οποίων το  Bento Rodrigues κυριολεκτικά εξαφανίστηκε κάτω από την πηχτή κόκκινη λάσπη. Από το χωριό έμεινε ένα αυτοκίνητο ανεβασμένο πάνω σε μια στέγη.
Τίποτα δεν είναι γνωστό για τα αίτια της καταστροφής. Τα φράγματα είχαν ελεγχθεί τον Ιούλιο από περιβαλλοντικούς επιθεωρητές και είχαν κριθεί «απολύτως ασφαλή». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας προσπάθησε να αποδώσει την κατάρρευση σε κάποιες σεισμικές μικροδονήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή.
Οι δυο ιδιοκτήτριες εταιρείες BHP Billiton και Vale είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, από αυτές που  κοκορεύονται για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις και βγάζουν «εκθέσεις βιωσιμότητας» και «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Τις επόμενες μέρες χωρίς αμφιβολία θα ακούσουμε πολλά, πόσο σοκαρισμένοι είναι για το συμβάν, ότι δεν έχουν ιδέα γιατί συνέβη, ότι αυτοί πάντως ήταν άγιοι και τηρούσαν με ευλάβεια όλους τους κανόνες ασφαλείας. Τα ίδια που λένε όλες οι εταιρείες μετά από ανάλογες καταστροφές.
Η περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας όπου συνέβη η καταστροφή είναι μεταλλευτικό κέντρο της περιοχής από το 16ο αιώνα. Θαυμάστε τη «μεταλλευτική ανάπτυξη» που κάποιοι θέλουν να δουν και στην Ελλάδα, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ:

 Πηγή: www.kilkis24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου