Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Δημ. συμβούλιο Παιονίας: Στο «κόκκινο» η κατάσταση στην περιοχή της Ειδομένης.

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης
Υπό την «βαρειά σκιά» των όσων συνέβαιναν στην περιοχή της Ειδομένης πλησίον του καταυλισμού ο οποίος έχει εγκατασταθεί από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών προσφύγων και μεταναστών και της αυξημένης παρουσίας χιλιάδων εξ αυτών στο επίμαχο σημείο λόγω της εισόδου στα Σκόπια, μόνον όσων ανθρώπων προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν), διεξήχθη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας.
Ενδεικτικό του γεγονότος ήταν ότι τόσο ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης όσο και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξανθίππη Σουπλή χρειάσθηκε να έχουν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τις αστυνομικές αρχές και κατοίκους της περιοχής και να εγκαταλείψουν πρώτη η πρόεδρος και στην συνέχεια ο δήμαρχος εσπευσμένα την συνεδρίαση και να κατευθυνθούν στα σύνορα, όπου η κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως τεταμένη τόσο στις τάξεις μεταξύ των προσφύγων-μεταναστών, όσο βεβαίως και των κατοίκων της Ειδομένης.
Νωρίτερα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το ίδιο τεταμένο και «πολεμικό» υπήρξε το κλίμα με αφορμή την συζήτηση γιά την φημολογούμενη μετεγκατάσταση και λειτουργία του γραφείου του ΟΑΕΔ που έως σήμερα λειτουργεί στην Γουμένισσα.

Και τούτο διότι αντί η συζήτηση να εξελιχθεί ως ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την παραμονή της επίμαχης υπηρεσίας του ΟΑΕΔ εντός των ορίων του δήμου, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και πληροφορίες που προέρχονται περί συγχωνεύσεώς του με τις υπηρεσίες του Κιλκίς μετετράπη επί της ουσίας σε μία αντιπαράθεση χαρακωμάτων με τοπικιστικά χαρακτηριστικά μεταξύ Γουμένισσας και Αξιούπολης και κατά πόσον η εν λόγω υπηρεσία θα έπρεπε να συνεχίσει να υφίσταται στην σημερινή της έδρα ή εάν θα έπρεπε να εγκατασταθεί στην Αξιούπολη, για να έχει καλύτερες προοπτικές παραμονής εντός των ορίων του δήμου Παιονίας, όπως επιχειρηματολόγησε ο παριστάμενος στην συνεδρίαση πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κιλκίς Γεώργιος Ιωαννίδης.
Το κλίμα έντασης τροφοδότησαν και οι κατηγορίες, που διατύπωσε ο κ. Γκουντενούδης κυρίως εναντίον του κ. Ιωαννίδη αλλά και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Αξιούπλης Κωνσταντίνου Ζηλελίδη περί αναλήψεως πρωτοβουλιών από μέρους τους ερήμην της δημοτικής αρχής.
Τούτο, με αφορμή συναντήσεις του πρώτου με στελέχη της κεντρικής διοίκησης του ΟΑΕΔ και την επίσκεψή τους στην Γουμένισσα και Αξιούπολη για την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της υπηρεσίας σε χώρους όπως των εργατικών κατοικιών στην Γουμένισσα ή στο ισόγειο χώρου του πρώτου δημοτικού μεγάρου Αξιούπολης που με σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου παραχωρείται για κάθε χρήση.
Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι αναφορές από μέρους του αντιδημάρχου της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας Ιωάννη Αλίρη, που στην τοποθέτησή του μίλησε γιά την «ύπαρξη παρασκηνίου και παρασκηνιακών κινήσεων» χωρίς ωστόσο να κατονομάσει πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι είχαν ως στόχο την μετακίνηση του επίμαχου γραφείου από την μία στην άλλη κωμόπολη, προκαλώντας την έκρηξη της συναδέλφου και αντιδημάρχου στην δημοτική ενότητα της Αξιούπολης Ευανθίας (Εβελίνας) Πολιτίδου, που τον κατηγόρησε ευθέως «ως δάσκαλο του παρασκηνίου και καλούς μαθητές αυτού, τους κατηγορούμενους από μέρους του».
Σε ό,τι αφορά στους κκ Ιωαννίδη και Ζηλελίδη, αμφότερη απέρριψαν τις κατηγορίες του δημάρχου ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας ότι κινήθηκαν με γνώμονα τα συμφέροντα του δήμου, που επιτάσσει την παραμονή της υπηρεσίας εντός των ορίων του και ως εναλλακτική λύση στο ενδεχόμενο της φυγής της.
Μία θέση που υποστήριζαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης και Σόνια Συμεωνίδου, επισημαίνοντας στις τοποθετήσεις τους την διαφοροποίησή τους ως προς την προτεινόμενη από μέρους της πλειοψηφίας πρότασης, που υιοθετεί μεν ως πρώτα και κυρίαρχη διεκδίκηση την παραμονή της υπηρεσίας στα όρια του δήμου, όμως θέλει χωρίς να προβλέπει εναλλακτική λύση ως δεύτερη την παραμονή του στην Γουμένισσα.
Από την πλευρά του ο κ. Γκουντενούδης αφού διαπίστωσε «έλλειμα δημοτικής συνείδησης» από μέρους ορισμένων αυτοδιοικητικών στελεχών, μίλησε για την ανάγκη «να εμπεδωθεί αυτή από όλους προς όφελος των εκάστοτε διεκδικητικών συμφερόντων από μέρους του δήμου».
Παράλληλα δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τους αρμόδιους διοικητικούς παράγοντες του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, διαβεβαιώνοντας το σώμα προφορικώς περί της ύπαρξης και εναλλακτικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο κυρίαρχος στόχος, αυτός της παραμονής της υπηρεσίας στον δήμο Παιονίας.
Διαμετρικώς αντίθετο κλίμα ήταν το κλίμα σε δύο άλλα ζητήματα, που συζητήθηκαν στην επίμαχη συνεδρίαση, όπου όχι μόνον δεν καταγράφησαν ενδοπαραταξιακές προστριβές στην πλειοψηφία, αλλά τουναντίον υπήρξε πλήρης ομοφωνία, από όλες τις πτέρυγες του σώματος.
Το πρώτο αφορούσε τις προτάσεις διαβούλευσης από μέρους του αρμοδίου υπουργείου προστασίας του πολίτη, που προσφάτως είχαν κοινοποιηθεί εσχάτως στον δήμαρχο της Παιονίας από μέρους του αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται μία σειρά από σημαντικές αλλαγές στην διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων στον δήμο, (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στην «Η» της Τρίτης 17.11.2015) προβλέποντας, μεταξύ άλλων, την συγχώνευση όλων των τμημάτων σε ένα, με έδρα το Πολύκαστρο.
Και το δεύτερο στην υιοθέτηση από μέρους τους δημοτικού συμβουλίου του αιτήματος από μέρους των εργαζομένων με πεντάμηνες συμβάσεις στα προγράμματα της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου, που ανακοίνωσε στο σώμα η πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ της περιφερειακής μας ενότητας Ειρήνη Γκαϊρτατζάκη και αναφέρουν τα εξής:
-Άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων και των νέων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Την λήψη απόφασης του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου γιά διεκδίκηση από τον δήμο Παιονίας παράτασης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με κάθε δυνατό τρόπο καθώς η εργασίας μας είναι απαραίτητη τόσο σε εμάς τους εργαζόμενους όσο και στα ίδια τα τμήματα και τις υπηρεσίας στις οποίες εργαζόμαστε και με την αποχώρησή μας αποστελεχώνονται.
-Την εναρμόνιση του δήμου με το διευκρινιστικό κείμενο του υπουργείου εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας με αριθμό πρωτ.: 477/26-20-2015 το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε ΚΕΔΕ και ΟΑΕΔ σχετικά με το πλήρες δικαίωμά μας σε κανονικές άδειες, αναρρωτικές και γονικές άδειες.
-Αναγνώριση προϋπηρεσίας, ειδίκευση, σπουδών, οικογενειακής κατάστασης και άμεση καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους που το δικαιούνται.
-Παροχή ΜΑΠ που οφείλει ο δήμος να παρέχει στους εργαζόμενους που το δικαιούνται, βάσει και σχετικής οδηγίας που έχει σταλεί από τον ΟΑΕΔ.
-Έμπρακτη υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα μας για παραμονή στην εργασία μας μέχρι την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα η ομοφωνία προέκυψε ως προς την κατεύθυνση να μην υιοθετηθούν οι προτάσεις του υπουργείου με βάση τις αυξημένες ανάγκες του δήμου σε αστυνόμευση λόγω, μεταξύ άλλων, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, και των προβλημάτων σε επίπεδο κτιριακών υποδομών σε περίπτωση εφαρμογής των προτεινομένων αλλαγών, που τόνισαν ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των μειοψηφιών αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης και Γαρουφαλιά Καρβουνιάρη νυν και πρώην πρόεδροι της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων του Κιλκίς.
Τέλος, να επισημάνουμε την ομοφωνία που παρατηρήθηκε και στο θέμα που αφορούσε τις προθέσεις του διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτη, όπως αυτές διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψή του στο κέντρο-υγείας νοσοκομείο Γουμένισσας και σύμφωνα με τις οποίες, όπως ανέφερε ο ιατρός και δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Καπουτζής, επιδιώκεται η απόσπαση στο νοσοκομείο του Κιλκίς του αναισθησιολόγου τις ημέρες που δεν υπάρχουν χειρουργεία στην Γουμένισσα.
«Μία εντελώς παράδοξη και πέρα πάσης ιατρικής λογικής απαίτηση» όπως κατήγγειλε και υιοθέτησε το σύνολο του σώματος.
Πηγή: www.maxitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου