Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία - Πυλώνες ΔΕΗ


H ανθρωπότητα οφείλει την αρχική ανακάλυψη του προβλήματος των βιολογικών επιπτώσεων από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κυρίως σε δύο ανθρώπους· στη Nάνσι Bέρτχαϊμερ (Nanc yWertheimer) και στον Pόμπερτ Mπέκερ (Robert Becker).
[..]η Bέρτχαϊμερ ανακάλυψε ότι οι παιδικές λευχαιμίες που ερευνούσε οφείλονταν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία προέρχονταν από τα ηλεκτρικά σύρματα που τροφοδοτούσαν τα σπίτια στα οποία υπήρξαν οι θάνατοι από λευχαιμία. Tο ξεκίνημα έγινε από την παρατήρηση της Bέρτχαϊμερ, ότι κοντά στα σπίτια αυτά υπήρχαν μετασχηματιστές. Στη συνέχεια ανακάλυψε ότι οι λευχαιμίες δεν οφείλονταν στους μικρούς μετασχηματιστές της γειτονιάς (οι οποίοι δεν δημιουργούσαν σημαντικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο), αλλά στα σύρματα που τροφοδοτούσαν το πρώτο και το δεύτερο σπίτι μετά το μετασχηματιστή, τα οποία είχαν ρεύμα μεγάλης έντασης, μέχρις ότου διακλαδωθούν στα υπόλοιπα σπίτια του τετραγώνου.


Το πρόβλημα είναι σαφές:
Σε δημοσίευμα των «The Sunday Times» τον Ιούλη 2009 αναφέρεται: Καρκινογόνοι είναι οι πυλώνες υψηλής τάσης, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζονται συνοπτικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας.
Τα νέα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου για όσους ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας, προέρχονται από έρευνα της ομάδας του Βρετανού καθηγητή Denis Henshaw, από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά σε πυλώνες (σε δίκτυα δηλαδή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όμοια με αυτά της ΔΕΗ) εκτίθενται σε ακτινοβολία που υπερβαίνει κατά πολύ τα ανώτατα όρια ασφαλείας.
Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα παιδιά, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη των Βρετανών ειδικών, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η ακτινοβολία από τους πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται άμεσα με ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ.
Επιπλέον, η  επιδημιολογική έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, έδειξε ότι ο κίνδυνος παιδικής λευχαιμίας είναι αυξημένος κατά 69% σε παιδιά ηλικίας κάτω 15 ετών που ζουν σε αποστάσεις ως 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης, σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε αποστάσεις πάνω από 600 μέτρα. Ανέφερε ακόμη πως ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους σε αποστάσεις ως 300 μέτρα από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, είχαν κατά 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ν’ αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε αποστάσεις άνω των 600 μέτρων.
Σαν συμπέρασμα καταλήγουνε στο ότι ο άνθρωπος δέχεται υπερβολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για την υγεία του σε απόσταση κάτω των 30 μέτρων από τις γραμμές υψηλής τάσης, ενώ ασφαλής απόσταση θεωρούνται τα 200 μέτρα. Γι’ αυτό στις δυτικές χώρες ήδη εφαρμόζονται – στην χειρότερη περίπτωση  – οι «πράσινες ζώνες» για την διέλευση των πυλώνων πλάτους πάνω από 200 m, εντός των οποίων δεν επιτρέπεται καμιά δραστηριότητα κοινωνικής ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τους υποσταθμούς.
Το πόσο αυτή η σημειολογία διαχέεται στον κοινωνικό ιστό διαπιστώνεται ακόμη και σε οδηγίες κτηματομεσιτικών γραφείων όσον αφορά την εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου ή ενός διαμερίσματος, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν είναι αρκετά σημαντικοί. Μεταξύ αυτών των αρκετά σημαντικών παραγόντων είναι και η ύπαρξη ρύπων και πυλώνων της ΔΕΗ…

Οι βιολογικές επιπτώσεις
Ο τρόπος με τον οποίο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα δεν είναι πλήρως γνωστός. Ομως, δεν είναι πλήρως γνωστός ούτε ο μηχανισμός με τον οποίο η ασπιρίνη θεραπεύει τον πονοκέφαλο ή κατεβάζει τον πυρετό ή γιατί ο αμίαντος προκαλεί καρκίνο.
Πάντως υπάρχουν επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα οι οποίες είναι διαπιστώσιμες! ! ! Mια από αυτές τις διαπιστώσιμες επιπτώσεις είναι η ροή του ασβεστίου μέσα από τα τοιχώματα των κυττάρων. Tο ασβέστιο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ορισμένων λειτουργιών του σώματος. Eτσι, φαίνεται ότι οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, από διάφορες πηγές, προωθούν τους καρκίνους που μπορεί να προέρχονται από άλλες αιτίες, έστω και εάν δεν τις ξεκινάνε οι ίδιες οι ακτινοβολίες.
Mια άλλη άποψη δέχεται ότι η αλλαγμένη ροή του ασβεστίου μειώνει την ικανότητα των κυττάρων να καταπολεμήσουν τον καρκίνο και έτσι ξεκινάει ο καρκίνος.
Eπίσης μια άλλη σημαντική διαπίστωση είναι ότι δεν είναι μόνο οι συχνότητες των 50 ή των 60 Xερτζ του ηλεκτρικού ρεύματος που επηρεάζουν τα κύτταρα, αλλά υπάρχουν και «παράθυρα» από μικρότερες συχνότητες, π.χ. 15 Xερτζ, που μπορούν να προκαλέσουν εξίσου σημαντικές βλάβες.
Aκόμη, είναι σημαντική η διαπίστωση ότι οι λευχαιμίες των παιδιών της έρευνας της Bέρτχάιμερ προκαλούνταν από μαγνητικά πεδία που είχαν ένταση μόνο 2 μέχρι 4 μιλιΓκάους, (milliGauss είναι η μονάδα μέτρησης της έντασης ενός μαγνητικού πεδίου). Mια έρευνα που έγινε σε 1, 5 εκατομμύριο υπαλλήλους της αμερικανικής τηλεφωνικής εταιρείας AT&T έδειξε ότι οι υπάλληλοι που δούλευαν σε τηλεφωνικές γραμμές (ματίσματα αγωγών κ.λπ.) έχουν 1, 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από λευχαιμία και αυτοί δουλεύουν σε ένα πεδίο που έχει ένταση γύρω στα 3, 4 μιλιΓκάους. Προς σύγκριση: ακριβώς κάτω από μια γραμμή υψηλής τάσης (π.χ. 500.000 Bολτ) η ένταση του πεδίου είναι πολλές εκατοντάδες μίλιΓκάους. Σε απόσταση 300 μέτρων από τη γραμμή η ένταση είναι περίπου 2 μιλιΓκάους.
Eδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι εάν στο πεζοδρόμιο μπρος από ένα σπίτι η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου είνα π.χ. 4 μιλιΓκάους, τότε και μέσα στο σπίτι η ένταση είναι περίπου η ίδια. Aντίθετα προς την ακτινοβολία από τα πυρηνικά, που τη σταματάει μια πλάκα από μόλυβδο, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διαπερνάει τα πάντα· μέταλλα, μπετόν, λιθοδομές, ξύλα κ.λπ.
Οι υποσταθμοί
Οι υποσταθμοί κατεβάζουν το εισερχόμενο ρεύμα στον υποσταθμό που έχει τάση π.χ. 230.000 Bολτ σε τάση π.χ. 13.800 Bολτ. Tο εξερχόμενο από τον υποσταθμό ρεύμα πηγαίνει στους μικρούς μετασχηματιστές (της γειτονιάς) που το κατεβάζουν στα 220 Bολτ.
Στους υποσταθμούς υπάρχουν πολύ έντονα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα ιστορικό από εκτεταμένους καρκίνους.
Σε ένα άρθρο του στο New Yorker, της 9ης Iουλίου 1990, ο Πολ Mπροντέρ αναφέρει μια περίπτωση ομαδικών καρκίνων στην οδό Mέντοου στην πόλη Γκίλφορντ στο Kονέκτικατ της Aμερικής. Mέσα σε είκοσι χρόνια στους κατοίκους του συγκεκριμένου δρόμου παρουσιάστηκαν επτά περιπτώσεις καρκίνου· 4 στον εγκέφαλο, 1 στα μάτια, 1 στις ωοθήκες και 1 στο μυελό των οστών. Οι δρόμος έχει μόνο 9 σπίτια. Οι καρκίνοι παρουσιάστηκαν σε πέντε συνεχόμενα σπίτια που ήταν κοντά σε έναν υποσταθμό και δίπλα από μια γραμμή διανομής 115.000 Bολτ. Mετρήσεις που έγιναν επί τόπου, στο φράκτη του χώρου του υποσταθμού, έδειξαν ένταση του μαγνητικού πεδίου από 20 μιλιΓκάους μέχρι πολλές εκατοντάδες μιλιΓκάους.
(Σημ. ΑΥΤΗ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις επιπτώσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας -Τα πρακτικά του Συνεδρίου
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 24-25 Μαίου 2008 με συμμετοχή και ξένων επιστημόνων οι οποίοι ανήκουν στις λίγες ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως που ερευνούν τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
Παρατίθενται κάτωθι τα πιο βασικά σημεία:
1. 6πλάσιες αποβολές για μαγνητικά πεδία 16mG από πυλώνες
2. 69% παιδική λευχαιμία για αποστάσεις <200 μ από πυλώνες
3. Νομικό χάος που επιτρέπει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εγκαθιστούν κεραίες χωρίς άδειες για ορισμένο χρονικό διάστημα και να μην τις απομακρύνουν ακόμα και με καταδικαστική απόφαση!!!
4. Τεχνικές λύσεις ώστε να έχουμε κινητή τηλεφωνία με πολύ χαμηλά όρια ακτινοβολίας
5. Εντυπωσιακό και παράδοξο πρόσφατο εύρημα που δείχνει ότι ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός σπάει πιο εύκολα στο 1/1000 της έντασης της ακτινοβολίας του κινητού τηλ.
6. Τα ηλεκτρικά πεδία, τα παλμικά (κινητή τηλ., ασυρ. Ιντερνετ) και οι χαμηλές συχνότητες είναι πιο δραστικά για την βιολογία του ανθρώπου διότι αλλάζουν τις ενδοκυτταρικές συγκεντρώσεις.
7. Εντυπωσιακή έρευνα για τα μέλη πολλών "επιφανών" επιτροπών και τη σχέση τους με τη βιομηχανία των επικοινωνιών, οι οποίες εγκρίνουν τα επίσημα όρια και ανακοινώνουν "έρευνες" που αθωώνουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
8. Επίσημα αναγνωρισμένη στη Σουηδία η ηλεκτροευαισθησία ορισμένων ατόμων (έχουν και παγκόσμια οργάνωση) και επίσης παρουσιάστηκε ένας πιθανός μηχανισμός (μειωμένο ασβέστιο στα κύτταρα) που εξηγεί την ευαισθησία τους έναντι των άλλων ανθρώπων (δεν είμαστε όλοι ίδιοι).
9. Αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ποντικιών ακόμα και για τιμές SAR < 1 (ή για αποστάσεις < 100μ από κεραίες κινητής τηλ.
10. Ανώμαλη ανάπτυξη εμβρύων (αποβολές, δυσμορφίες, καθυστέρηση) όρνιθας έως και 62,78% καθώς και πρώιμοι και όψιμοι θάνατοι εμβρύων αρουραίων και μη αντιστρεπτή στειρότητα σε μη θερμικά παλμικά μικροκύματα
11. Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί μια καλή κεραία επειδή τα αιμοφόρα αγγεία του είναι γεμάτα με αγώγιμο υγρό.
12. Μείωση της ανδρικής γονιμότητας από τη χρήση κινητών τηλ. για μερικές ώρες ημερησίως.
13. Σύνδεση του παιδικού αυτισμού , ο οποίος παρουσιάζει αύξηση 6000% τα τελευταία χρόνια , με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών και των ασύρματων δικτύων (Wi-Fi)
14. Να διαβάσουν οι γιατροί την δράση των "πρωτεΐνων θερμικού σοκ" η οποία μπορεί να είναι η εξήγηση του παράδοξου που αναφέρεται στο Νο. 5
15. Τα ασύρματα τηλέφωνα και δίκτυα (Wi-Fi) μπορεί να είναι το ίδιο βλαβερά
16. Η ακτινοβολία μπορεί να κάνει το νερό βιολογικά ενεργό με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
(Α. Παντελής - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών)


Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων αυτονόητων προτείνουν: 
* Να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
* Ν’ αυξηθούν οι επιτρεπόμενες αποστάσεις από γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από 30 σε 200 μέτρα.
* Να μειωθούν τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προκύπτει από γραμμές υπερυψηλής τάσης κατά 15 φορές!!!
* Να υπογειοποιηθούν οι γραμμές υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές.
Τέλος παραθέτουμε ένα απόσπασμα έρευνας σχετικά με την επίδραση ηλεκτρομαγνητικώ ακτινοβολιών στον άνθρωπο.
ΜΕΡΟΣ Α:
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ
Κεφάλαιο 5:
Ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση από το δίκτυο διανομής και χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος
Επιβάρυνση από καλώδια υψηλής τάσης
Δυστυχώς, τα καλώδια υψηλής τάσης (πυλώνες) έχουν αποδειχθεί σχεδόν επικίνδυνα όσον αφορά την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για τον άνθρωπο. Αυτό φάνηκε σε μετρήσεις που έγιναν σε πλήθος γραμμών, όπου φάνηκε ότι το ηλεκτρικό πεδίο (Ε) στο μέσο της απόστασης δύο διαδοχικών πυλώνων
παίρνει τιμές ίσες ή και μεγαλύτερες από το όριο επικινδυνότητας και κατά συνέπεια πολύ μεγαλύτερες από το όριο ασφαλείας 1. Όσο για το μαγνητικό πεδίο (Β) στο ίδιο σημείο, τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού οι τιμές που παίρνει είναι πολύ μικρότερες από το όριο επικινδυνότητας για τα 50Hz αλλά και μεγαλύτερες από το όριο ασφαλείας των 2mG.
Σαν συμπέρασμα καταλήγουμε στο ότι ο άνθρωπος δέχεται υπερβολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για την υγεία του σε απόσταση κάτω των 30 μέτρων από τις γραμμές υψηλής τάσης, ενώ ασφαλής απόσταση θεωρούνται τα 200 μέτρα. Τα συμπεράσματα αυτά απεικονίζονται στα παρακάτω διαγράμματα:
Πέρα όμως από την δημιουργία της ‘δικής’ τους ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι γραμμές υψηλής τάσης θεωρούνται ότι είναι κάποιο είδος ‘μαγνήτη’ για κάποιους επιπρόσθετους μηχανισμούς παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, όπως: συσσώρευση κοσμικής ακτινοβολίας κατά μήκος των γραμμών, συσσώρευση καρκινογόνων και ραδιενεργών ουσιών γύρω από τους αγωγούς, παράταση του χρόνου ζωής των ελεύθερων ριζών.
Στους δρόμους των πόλεων μετρήθηκαν μικρές τιμές έντασης του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου. Ωστόσο, στα σημεία όπου υπάρχουν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ ( συνήθως γωνίες δρόμων) τα πεδία έχουν εντάσεις που στις μέγιστες τιμές τους (σε επαφή με το μετασχηματιστή) είναι μικρότερες από το όριο επικινδυνότητας αλλά πολύ μεγαλύτερες από το όριο ασφαλείας Ασφαλής απόσταση μπορούν να θεωρηθούν το 3m και άνω.

1 σχόλιο: